Trwa ładowanie...
d1g70vk
d1g70vk

Musztarda

Musztarda to zimny sos, którego głównym składnikiem są ziarna gorczycy – białej, czarnej lub sarepskiej 123

Musztarda to zimny sos, którego głównym składnikiem są ziarna gorczycy – białej, czarnej lub sarepskiej.
Ten specyficzny sos powstaje w sposób łączenia zmielonych ziaren gorczycy z octem. Często dodawane są do niego cukier oraz sól. Poprzez zastosowanie różnych gatunków gorczycy, sposobu ich mielenia i rozdrobnienia, a także ze względu na różne proporcje składników i dodatków powstało wiele odmian musztardy. Do najpopularniejszych należą: sarepska, stołowa, dijon, francuska, rosyjska czy kremska. Poprzez wyjątkowe dodatki można uzyskać smakowe warianty, między innymi miodową lub chrzanową.
Gorczyca oraz ocet posiadają właściwości konserwujące, dzięki którym dodatki w postaci konserwantów nie są potrzebne. Znalezienie ich w składzie sosu świadczy o niskiej jakości produktu. Zbędnym dodatkiem są również zagęstniki.

Musztarda używana jest do poprawiania smaku potraw, głównie mięs, wędlin. Jest stosowana także w celu nadania mięsu odpowiedniej konsystencji. Dzięki niej mięso staje się wyjątkowo kruche.

Musztarda swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza ziarnom gorczycy, z których jest wytwarzana. Ma ona pozytywny wpływ na układ pokarmowy, gdyż wspomaga trawienie. Gorczyca, główny składnik musztardy, skutecznie redukuje tkankę tłuszczową.

Systematyczne spożywanie gorczycy w postaci nasion, lub wysokiej jakości musztardy pozwoli dostarczyć organizmowi spore dawki magnezu, żelaza, potasu oraz kwasów omega-3. Dzięki nim mamy szansę uniknąć depresji oraz zwiększyć odporność na zachorowania na infekcje.

Musztarda jest niskokaloryczna, dzięki czemu bez obaw może być spożywana przez osoby odchudzające się. Łyżeczka musztardy to tylko 5 kcal! Jeśli trzymasz linię, a jednocześnie nie potrafisz zrezygnować z wyrazistych dodatków wzmacniających smak różnych potraw, musztarda będzie doskonałym wyborem.
Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych. Rzymianie stosowali ją na reumatyzm, a dziś jest afrodyzjakiem. Działa łagodząco na bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, obniża ciśnienie oraz ma właściwości antybakteryjne.

Przepisy

d1g70vk
d1g70vk
d1g70vk
d1g70vk
d1g70vk
d1g70vk
d1g70vk