Wielkanoc
Wielkanoc to czas, w którym na naszych stołach robi się bardzo kolorowo. Przygotowujemy tradycyjne pisanki, pieczemy dwukolorowa babkę marmurkową oraz częstujemy gości przystrojonym mazurkiem.
Wielkanoc w Polsce jest bardzo barwna i kolorowa. Wielki tydzień obchodzimy na wiosnę, gdy wszystko zaczyna budzić się do życia. Drzewa stają się zielone, dzień robi się coraz dłuższy, a za oknem coraz rzadziej pojawiają się szare chmury. Dodatkowo kolorowo jest na naszych stołach.
W Wielką Sobotę zwykłe jajka stają się barwnymi pisankami, na stole pojawia się babka marmurkowa oraz udekorowany mazurek. W tradycyjnym koszyczku widzimy kawałek szynki, chrzan oraz sól i pieprz. Nie może zabraknąć też baranka zrobionego z cukru oraz pieczywa. Całość dopełnia unoszący się w powietrzu zapach bukszpanu.
Wielkanoc – tradycyjne dania
Na Wielkanoc w każdym polskim domu musi pojawić się tradycyjny żurek. Powinien być kwaśny, zrobiony na wędzonym mięsie oraz doprawiony ostrym chrzanem. Taką zupę podaje się najczęściej z białą kiełbasą lub jajkiem. Niektórzy uwielbiają także przegryzać żurek świeżym chlebem.
Białą kiełbasę wrzucamy do zupy, ale często podajemy ją również w formie osobnego dania. Biała kiełbasa może być gotowana, smażona z cebulką lub pieczona. Niektórzy wykorzystują także staropolskie przepisy na białą kiełbasę w piwie. Smak takiej potrawy jest bardzo aromatyczny.
Symbolem świat wielkanocnych są oczywiście jajka. Najpierw jajkiem się dzielimy, składając sobie nawzajem życzenia, a następnie zasiadamy do stołu i jemy jajka pod różnymi postaciami. Niektórzy lubią jeść tradycyjne jajka z majonezem, inni wolą te z dodatkiem ostrego chrzanu. Często decydujemy się także na zrobienie jajek faszerowanych.
Wielkanoc – wypieki
Święta Wielkanocne są nie tylko kolorowe, ale także bardzo słodkie. Każdy z nas uwielbia jeść tradycyjną babkę. Może być pisakowa, marmurkowa lub cytrynowa. Niektórzy sięgają tez po nowoczesne przepisy i wypiekają puszyste babki majonezowe, jogurtowe czy marchewkowe.
Na wielkanocnym stole muszą pojawić się także kolorowe i bardzo słodkie mazurki. Najczęściej robimy je z dodatkiem kajmaku, marmolady, powideł czy różnego rodzaju mas. Wierzch wypieku jest zazwyczaj polukrowany lub posypany orzechami i owocami kandyzowanymi.