Trwa ładowanie...
d30dukn
d30dukn

Świąteczny przekładaniec z jabłkami i serem. Palce lizać

Przepis

Co powiecie na połączenie masy serowej i jabłek? Ciasto pięknie prezentuje się na stole i bajecznie smakuje. Będzie idealnym dodatkiem do świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

3.2
(51 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 700 g gotowego sera na sernik
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 150 ml mleka

Masa jabłkowa:

  • 1 kg umytych jabłek
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej w proszku (można użyć innego smaku)

Polewa:

  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mleka
  • około 4-5 garści posiekanych orzechów włoskich
Przepis

Ciasto: do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką. Dodać jajka, wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

Ciasto podzielić na trzy równe części, dwie zawinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki. Jeden kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać.

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak pieczemy pozostałe dwa kawałki ciasta, które są w lodówce otrzymamy więc 3 blaty kruchego ciasta.

Masa serowa: do garnka przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i wymieszać mikserem na gładką masę. Do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną, wlać mleko i wymieszać. Masę serową postawić na gazie, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Masę zagotować, cały czas mieszając, aby nie przypalić.

Zmniejszyć ogień na najmniejszy i do gotującej się masy serowej dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, masę serową znów zagotować, mieszając. Gorącą masę serową wylać na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim blatem kruchego ciasta i lekko docisnąć.

Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, przełożyć je na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną i się zagotują. Jabłka zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę jabłkową przełożyć na ciasto w blaszce i wyrównać, na wierzchu ułożyć trzeci blat kruchego ciasta, lekko docisnąć.

Polewa: do rondelka przełożyć masło, dodać mleko, cukier, kakao i postawić na ogniu, zagotować.
Gdy polewa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją przez około 3-4 minuty, mieszając. Gorącą polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto przestygnie, wstawić je do lodówki na całą noc.

Świąteczny przekładaniec z jabłkami i serem. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

62
14
Share
d30dukn
d30dukn
d30dukn
d30dukn
Więcej tematów
d30dukn