Świąteczny przekładaniec z jabłkami i serem. Palce lizać
Co powiecie na połączenie masy serowej i jabłek? Ciasto pięknie prezentuje się na stole i bajecznie smakuje. Będzie idealnym dodatkiem do świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 250 g margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 700 g gotowego sera na sernik
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka masła
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 150 ml mleka
Masa jabłkowa:
- 1 kg umytych jabłek
- 1 galaretka truskawkowa w proszku
- 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej w proszku (można użyć innego smaku)
Polewa:
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mleka
- około 4-5 garści posiekanych orzechów włoskich
Ciasto: do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką. Dodać jajka, wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
Ciasto podzielić na trzy równe części, dwie zawinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki. Jeden kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak pieczemy pozostałe dwa kawałki ciasta, które są w lodówce otrzymamy więc 3 blaty kruchego ciasta.
Masa serowa: do garnka przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i wymieszać mikserem na gładką masę. Do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną, wlać mleko i wymieszać. Masę serową postawić na gazie, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Masę zagotować, cały czas mieszając, aby nie przypalić.
Zmniejszyć ogień na najmniejszy i do gotującej się masy serowej dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, masę serową znów zagotować, mieszając. Gorącą masę serową wylać na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim blatem kruchego ciasta i lekko docisnąć.
Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, przełożyć je na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną i się zagotują. Jabłka zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę jabłkową przełożyć na ciasto w blaszce i wyrównać, na wierzchu ułożyć trzeci blat kruchego ciasta, lekko docisnąć.
Polewa: do rondelka przełożyć masło, dodać mleko, cukier, kakao i postawić na ogniu, zagotować.
Gdy polewa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją przez około 3-4 minuty, mieszając. Gorącą polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto przestygnie, wstawić je do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze