WP
WP

Jaglany krupnik. Sycąca zupa na przednówek - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Kwelka gotuje
Podziel się

"Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak pyszna sycąca zupa. Przygotowałam jaglany krupnik aromatyczny i pyszny - taki lubimy przecież najbardziej" - pisze Kasia, autorka bloga "Kwelka gotuje".

Składniki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • seler
  • por
  • 3 ziemniaki
  • liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju kokosowego
  • dodatkowo ugotowane lub upieczone mięso drobiowe
Przepis

W dużym garnku przygotowujemy wywar z około 3 litrów wody, 1 marchewki, selera, pora, pietruszki cebuli i przypraw (1 łyżeczka soli ). Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy olek kokosowy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz warzywa z rosołu: startą na dużych oczkach marchew seler i pietruszkę oraz kaszę jaglaną i na końcu pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość przysmażamy. Do czystego wywaru dodajemy całą zawartość patelni (warzyw) i gotujemy wszystko około 30 min. W międzyczasie obieramy ugotowane mięso (ilość od potrzeby) na drobne kawałki i dorzucamy do zupy.
Zupę doprawiamy solą i natką pietruszki.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP