Jaglany krupnik. Sycąca zupa na przednówek
"Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak pyszna sycąca zupa. Przygotowałam jaglany krupnik aromatyczny i pyszny - taki lubimy przecież najbardziej" - pisze Kasia, autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- seler
- por
- 3 ziemniaki
- liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- łyżka oleju kokosowego
- dodatkowo ugotowane lub upieczone mięso drobiowe
W dużym garnku przygotowujemy wywar z około 3 litrów wody, 1 marchewki, selera, pora, pietruszki cebuli i przypraw (1 łyżeczka soli ). Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy olek kokosowy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz warzywa z rosołu: startą na dużych oczkach marchew seler i pietruszkę oraz kaszę jaglaną i na końcu pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość przysmażamy. Do czystego wywaru dodajemy całą zawartość patelni (warzyw) i gotujemy wszystko około 30 min. W międzyczasie obieramy ugotowane mięso (ilość od potrzeby) na drobne kawałki i dorzucamy do zupy.
Zupę doprawiamy solą i natką pietruszki.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze