Trwa ładowanie...
d41uq1k
d41uq1k

Pieczone udka z kaczki. Niezwykle delikatne i soczyste

Przepis

Kaczka rzadko gości na naszych stołach. Niesłusznie. Odpowiednio przyrządzona będzie soczysta i miękka. Tym razem proponujemy pieczone udka kaczki. Będą doskonale smakować w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i kwaskowatych jabłek. Przepis z bloga "Marta M.".

3.4
(10 głosów)
Oceń:
d41uq1k
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Zdjęcie
Marta M.
Zdjęcie
Składniki
  • 2 udka z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżek rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • garść świeżego lubczyku (opcjonalnie)
  • woreczek do pieczenia mięs
  • kilka ziemniaków pokrojonych w ósemki
  • 3 połówki kwaśnych jabłek, nacięte w kilku miejscach
Przepis

Nastawić piekarnik na 180 C i przygotować większą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Udka natrzeć dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem i wraz z rozmarynem, liściem laurowym i lubczykiem włożyć do woreczka. Szczelnie zamknąć. Ziemniaki lekko natłuścić i przyprawić rozmarynem, solą, pieprzem. Ułożyć udka na blaszkę i wraz z przygotowanymi ziemniakami piec około 80 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozciąć woreczek. Tłuszcz wylać na ziemniaki, dodać połówki jabłek. Zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze około 15 minut, aż skórka na udkach zrobi się chrupiąca.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Pieczone udka z kaczki. Niezwykle delikatne i soczyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d41uq1k

Podziel się opinią

38
10
Share
d41uq1k
d41uq1k

d41uq1k
d41uq1k
d41uq1k