Pieczone udka z kaczki. Niezwykle delikatne i soczyste
Kaczka rzadko gości na naszych stołach. Niesłusznie. Odpowiednio przyrządzona będzie soczysta i miękka. Tym razem proponujemy pieczone udka kaczki. Będą doskonale smakować w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i kwaskowatych jabłek. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
Nastawić piekarnik na 180 C i przygotować większą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Udka natrzeć dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem i wraz z rozmarynem, liściem laurowym i lubczykiem włożyć do woreczka. Szczelnie zamknąć. Ziemniaki lekko natłuścić i przyprawić rozmarynem, solą, pieprzem. Ułożyć udka na blaszkę i wraz z przygotowanymi ziemniakami piec około 80 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozciąć woreczek. Tłuszcz wylać na ziemniaki, dodać połówki jabłek. Zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze około 15 minut, aż skórka na udkach zrobi się chrupiąca.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze