Meksykańska Enchilada
Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie, którego bazą jest tortilla kukurydziana wypełniona farszem. Zwinięte tortille pokrywa się w naczyniu żaroodpornym sosem i serem i zapieka w piekarniku. Brzmi smakowicie?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
• 6 tortilli kukurydzianych
• 1 pierś z kurczaka
• 2 cebule czerwone
• 3 ząbki czosnku
• 1 opakowanie pomidorów w puszce lub słoiczek przecieru pomidorowego
• papryka czerwona
• papryczka chili
• oliwa z oliwek
• 150 g sera żółtego
• przyprawy: kolendra, kumin, papryka słodka, oregano, bazylia, sól, cukier
Kurczaka pokrój na drobne kawałki i usmaż na patelni, dodaj przyprawy: kolendrę, kumin, sól i paprykę słodką. Następnie usmaż warzywa: pokrojone w piórka cebule, posiekany czosnek, paprykę smaż do czasu, aż będą miękkie. Dodaj pomidory w puszce lub słoiczek przecieru pomidorowego wymieszany z ½ szklanki wody. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, dodaj przyprawy: kolendra, kumin, paprykę słodką, oregano, bazylię, sól, cukier. Część sosu przelej do kurczaka i zetrzyj na całość 50g sera i wymieszaj. Połowę sosu zostaw na późniejszy etap przygotowania potrawy. Na desce do krojenia rozłóż tortille, umieść w nich farsz z kurczakiem i dokładnie zwiń w rulon. Wszystkie zwinięte tortille ułóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym, polej je pozostałą częścią sosu i zetrzyj na górę resztę żółtego sera. Danie umieść w piekarniku rozgrzanego do 170 stopni na 15 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze