Trwa ładowanie...
d4h3dkh
d4h3dkh

Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać

Przepis

Żeberka stwarzają szereg kulinarnych możliwości. Pieczone lub grillowane w aromatycznej marynacie podbiją podniebienie każdego mięsożercy. Przetestujcie przepis Ewy Wachowicz.

3.2
(53 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Archiwum prywatne
Składniki
  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 szklanki coli
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek oliwy
Przepis

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.

Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

123
46
Share
d4h3dkh
d4h3dkh
d4h3dkh
d4h3dkh
d4h3dkh