WP
WP

Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Archiwum prywatne
Podziel się

Żeberka stwarzają szereg kulinarnych możliwości. Pieczone lub grillowane w aromatycznej marynacie podbiją podniebienie każdego mięsożercy. Przetestujcie przepis Ewy Wachowicz.

Składniki
  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 szklanki coli
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek oliwy
Przepis

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.

WP

Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP