Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać
Żeberka stwarzają szereg kulinarnych możliwości. Pieczone lub grillowane w aromatycznej marynacie podbiją podniebienie każdego mięsożercy. Przetestujcie przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 kg żeberek wieprzowych
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 8 ząbków czosnku
- 3 szklanki coli
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek oliwy
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.
Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze