Opiekane roladki z tortilli z warzywami i żółtym serem
Sklepowe tortille są nafaszerowane chemią i konserwantami, dlatego warto przygotować domową wersję. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Wypróbujcie przepis z bloga "Dailycooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Placki tortilli:
- 3/4 szklanki gorącej wody
- półtorej szklanki mąki pszennej
- mąka orkiszowa – ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- sałata lodowa
- pomidory – ja użyłam pomidorków koktajlowych
- marchew
- czerwona cebula
- żółty ser – użyłam salami
- świeża czerwona papryka
Wodę mocno podgrzać. Powinna być gorąca, ale nie wrząca. Przelać ją do miski. Do wody wsypać sól i mąkę pszenną – zagnieść. Powinno wyjść dość luźne ciasto. Do ciasta dodać olej i zagnieść ponownie.
Na stolnicę lub kuchenny blat przesypać mąkę orkiszową, przełożyć pszenne ciasto i wyrabiać aż do połączenia. Gęstością ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe. Z ciasta odkrawać niewielkie kawałki (wielkości mniej więcej kurzego jajka), rozwałkowywać podsypując mąką orkiszową na grubość również zbliżoną do grubości ciasta pierogowego.
Placki powinny być tak duże jak duża jest średnica patelni, na której będą się piekły. Patelnię nagrzać dość mocno i na gorącą układać rozwałkowane placki.
Kiedy pieczony placek zacznie "puchnąć", należy go odwrócić i przez taki sam czas opiec z drugiej strony.
Upieczone placki trzymać owinięte bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały. Trzeba pamiętać, że kupowane w sklepie tortille nie wysychają tak szybko, ale to dlatego, że zawierają konserwanty.
Sałatę lodową posiekać na niezbyt grube paseczki. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć zielony ogonek wraz z gniazdem nasiennym. Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę pokroić w paseczki dowolnej grubości.
Umyte i osuszone pomidory pokroić na niezbyt duże cząstki. Koktajlowe wystarczy przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać i pokroić w niezbyt grube piórka, czyli przekroić na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokroić na cienkie półplasterki, również wzdłuż. Żółty ser pokroić w dowolnej grubości plastry lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Na połowie placka tortilli układać wszystkie warzywa: sałatę lodową, czerwoną cebulę, marchew, paprykę i pomidory. Na drugiej połowie placka rozłożyć żółty ser. Placek tortilli zwinąć jak najciaśniej, zaczynając od części z warzywami. Roladki z tortilli opiekać na grillu lub w obustronnym grillowym opiekaczu.
Ciasno zwinięte roladki układać w mocno rozgrzanym grillowym opiekaczu. Opiekacz zamknąć i delikatnie docisnąć. Roladki opiekać przez około 30-45 sekund.
Nie powinny zbyt długo się opiekać, gdyż warzywa zaparzą się. Zależy nam na tym, alby placek tortilli lekko się przypiekł, a stopiony lekko ser "skleił" roladkę. Właśnie dlatego ser układam tylko z zewnętrznej strony placka tortilli.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze