Opiekane roladki z tortilli z warzywami i żółtym serem

Sklepowe tortille są nafaszerowane chemią i konserwantami, dlatego warto przygotować domową wersję. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Wypróbujcie przepis z bloga "Dailycooking".

Opiekane roladki z tortilli z warzywami i żółtym seremOpiekane roladki z tortilli z warzywami i żółtym serem
Małgorzata Kijowska

Placki tortilli:

  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • mąka orkiszowa – ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • sałata lodowa
  • pomidory – ja użyłam pomidorków koktajlowych
  • marchew
  • czerwona cebula
  • żółty ser – użyłam salami
  • świeża czerwona papryka

Przepis

Wodę mocno podgrzać. Powinna być gorąca, ale nie wrząca. Przelać ją do miski. Do wody wsypać sól i mąkę pszenną – zagnieść. Powinno wyjść dość luźne ciasto. Do ciasta dodać olej i zagnieść ponownie.

Przepis

Na stolnicę lub kuchenny blat przesypać mąkę orkiszową, przełożyć pszenne ciasto i wyrabiać aż do połączenia. Gęstością ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe. Z ciasta odkrawać niewielkie kawałki (wielkości mniej więcej kurzego jajka), rozwałkowywać podsypując mąką orkiszową na grubość również zbliżoną do grubości ciasta pierogowego.

Przepis

Placki powinny być tak duże jak duża jest średnica patelni, na której będą się piekły. Patelnię nagrzać dość mocno i na gorącą układać rozwałkowane placki.

Przepis

Kiedy pieczony placek zacznie "puchnąć", należy go odwrócić i przez taki sam czas opiec z drugiej strony.

Przepis

Upieczone placki trzymać owinięte bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały. Trzeba pamiętać, że kupowane w sklepie tortille nie wysychają tak szybko, ale to dlatego, że zawierają konserwanty.

Przepis

Sałatę lodową posiekać na niezbyt grube paseczki. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć zielony ogonek wraz z gniazdem nasiennym. Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę pokroić w paseczki dowolnej grubości.

Przepis

Umyte i osuszone pomidory pokroić na niezbyt duże cząstki. Koktajlowe wystarczy przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać i pokroić w niezbyt grube piórka, czyli przekroić na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokroić na cienkie półplasterki, również wzdłuż. Żółty ser pokroić w dowolnej grubości plastry lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Przepis

Na połowie placka tortilli układać wszystkie warzywa: sałatę lodową, czerwoną cebulę, marchew, paprykę i pomidory. Na drugiej połowie placka rozłożyć żółty ser. Placek tortilli zwinąć jak najciaśniej, zaczynając od części z warzywami. Roladki z tortilli opiekać na grillu lub w obustronnym grillowym opiekaczu.

Przepis

Ciasno zwinięte roladki układać w mocno rozgrzanym grillowym opiekaczu. Opiekacz zamknąć i delikatnie docisnąć. Roladki opiekać przez około 30-45 sekund.

Przepis

Nie powinny zbyt długo się opiekać, gdyż warzywa zaparzą się. Zależy nam na tym, alby placek tortilli lekko się przypiekł, a stopiony lekko ser "skleił" roladkę. Właśnie dlatego ser układam tylko z zewnętrznej strony placka tortilli.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀