Trwa ładowanie...
d2bk3ux
02-10-2019 12:33

Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami

Przepis

- Teraz jest najlepszy czas na paprykę w kuchni. Dojrzała w czasie pogodnego lata, nabrała odpowiednich kolorów i smaku. Jest sezonowym dobrem, z którego możemy korzystać do woli. Dzisiejsza propozycja to biała papryka faszerowana kuskusem, cielęciną i ziołami, rozkosznie zapieczona w cudownych pomidorach. Delikatnie, ale z charakterem! - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".

d2bk3ux
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 5 podłużnych białych papryk
  • 300 g mielonej cielęciny
  • 100 g kuskusu
  • 120 ml wody
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki ziół: tymianek, koper, szałwia
  • 1/2 chili
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Przepis

Kuskus wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i przykrywamy. Papryki myjemy, odcinamy "czapeczki" i wyjmujemy nasiona. Odkładamy.
Szalotkę, czosnek i zioła siekamy. Na patelnię kładziemy masło, dodajemy szalotkę i czosnek i podgrzewamy aż się zeszklą. Dodajemy cielęcinę i zwiększamy grzanie. Mieszamy drewnianą łopatką, podsmażając lekko mięso. Dodajemy je do kuskusu, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy zioła. Mieszamy i farszem wypełniamy papryki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Papryki układamy w naczyniu do zapiekania. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Przekładamy do kielicha blendera i miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do naczynia z paprykami i dodajemy chili bez pestek. Polewamy oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy aż papryki się zrumienią – 30-40 minut. Wyjmujemy z pieca i od razu podajemy.

Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bk3ux
d2bk3ux
d2bk3ux
d2bk3ux
Więcej tematów
d2bk3ux

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj