Trwa ładowanie...
d4fk4p8
29-06-2020 10:15

Burrito ze stekiem. Obiad w meksykańskim stylu

Przepis

Domowe tortille wypełnione ryżem, warzywami, guacamole i mięciutkim mięsem. Brzmi pysznie? Wypróbujcie koniecznie przepis Pauliny. Jak radzi blogerka, wszystko można przygotować wcześniej, na końcu usmażyć tortille i od razu nakładać gotowe dodatki. Przepis z bloga "zGotowana Paula.

d4fk4p8
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki

Domowa tortilla:

  • 340 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 150-170 ml gorącej wody

Stek:

  • stek 250 g
  • 1 łyżka oleju
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku
  • szczypta cynamonu
  • Kolendra drobno posiekana

Ryż:

  • 0,5 szklanki ryżu
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli

Guacamole:

  • 4 pomidory
  • 1 awokado
  • kolendra
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki marynowanego jalapeno
  • sok z połowy cytryny
  zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Przepis

Tortilla:

  • Wszystkie składniki zagnieść. Powinno powstać miękkie ciasto, które odchodzi od dłoni.
  • Odstawić na pół godz., żeby ciasto odpoczęło. Następnie podzielić na 4-6 części (w zależności jak duże chcemy tortille ja zrobiłam 4 duże).
  • Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na cienki okrągły placek.
  • Kłaść na suchą, rozgrzaną patelnie i smażyć około 1 min. z każdej strony.
  • Przykryć ściereczką, aby zmiękły i łatwo się zawijały.

Guacamole:

  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pozbyć się gniazd nasiennych, następnie pokroić w drobną kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, a kolendrę i jalapeno drobno posiekać.
  • Wymieszać wszystko razem, doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać pokrojone w drobną kostkę awokado i skropić sokiem z cytryny.
  • Całość przykryć folią, aby awokado nie ściemniało.

Stek:

  • Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej plaster steka - najlepiej na cała noc.
  • Następnie usmażyć go na grillu elektrycznym do powstania ciemnej skórki.
  • Odłożyć mięso na deskę na chwile, aby odpoczęło i pokroić w paski.

Ryż:

  • Fasolę i sos pomidorowy wyłożyć na patelnię, dodać ugotowany ryż, wszystko wymieszać i smażyć chwilę. Doprawić solą i pieprzem.

Składanie tortilli:

  • Na placek tortilli nałożyć ryż, plastry mięsa, guacamole, posiekaną sałatę, pomidory i ciasno zwinąć w rulon, zakładając boki do środka.
  • Następnie całość zawinąć w folię aluminiową i przekroić na pół.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Burrito ze stekiem. Obiad w meksykańskim stylu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8