Burrito ze stekiem. Obiad w meksykańskim stylu
Domowe tortille wypełnione ryżem, warzywami, guacamole i mięciutkim mięsem. Brzmi pysznie? Wypróbujcie koniecznie przepis Pauliny. Jak radzi blogerka, wszystko można przygotować wcześniej, na końcu usmażyć tortille i od razu nakładać gotowe dodatki. Przepis z bloga "zGotowana Paula.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Domowa tortilla:
- 340 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 150-170 ml gorącej wody
Stek:
- stek 250 g
- 1 łyżka oleju
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 0,5 czerwonej cebuli drobno posiekanej
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka soli
- szczypta oregano
- szczypta tymianku
- szczypta cynamonu
- Kolendra drobno posiekana
Ryż:
- 0,5 szklanki ryżu
- szczypta soli
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
Guacamole:
- 4 pomidory
- 1 awokado
- kolendra
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 plasterki marynowanego jalapeno
- sok z połowy cytryny
Tortilla:
- Wszystkie składniki zagnieść. Powinno powstać miękkie ciasto, które odchodzi od dłoni.
- Odstawić na pół godz., żeby ciasto odpoczęło. Następnie podzielić na 4-6 części (w zależności jak duże chcemy tortille ja zrobiłam 4 duże).
- Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na cienki okrągły placek.
- Kłaść na suchą, rozgrzaną patelnie i smażyć około 1 min. z każdej strony.
- Przykryć ściereczką, aby zmiękły i łatwo się zawijały.
Guacamole:
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pozbyć się gniazd nasiennych, następnie pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, a kolendrę i jalapeno drobno posiekać.
- Wymieszać wszystko razem, doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać pokrojone w drobną kostkę awokado i skropić sokiem z cytryny.
- Całość przykryć folią, aby awokado nie ściemniało.
Stek:
- Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej plaster steka - najlepiej na cała noc.
- Następnie usmażyć go na grillu elektrycznym do powstania ciemnej skórki.
- Odłożyć mięso na deskę na chwile, aby odpoczęło i pokroić w paski.
Ryż:
- Fasolę i sos pomidorowy wyłożyć na patelnię, dodać ugotowany ryż, wszystko wymieszać i smażyć chwilę. Doprawić solą i pieprzem.
Składanie tortilli:
- Na placek tortilli nałożyć ryż, plastry mięsa, guacamole, posiekaną sałatę, pomidory i ciasno zwinąć w rulon, zakładając boki do środka.
- Następnie całość zawinąć w folię aluminiową i przekroić na pół.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze