Czosnkowy kurczak w cieście. Szybki obiad
Smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska. Można podawać z różnymi sosami: słodko-kwaśnym chili, czosnkowym, musztardą itp. Znika błyskawiczni,e więc radzę robić podwójną porcję - czytamy na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Kurczaka kroimy w kostkę ok 1 cm. Sos sojowy mieszamy z przeciśniętym czosnkiem. Przyprawy mieszamy w drugiej misce (sól, pieprz, papryka, chili). Surowego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu, na złoty kolor. W środku ma być jeszcze surowy. Wyjmujemy na talerz. Po usmażeniu przekładamy do miski z mokrymi przyprawami (sos sojowy,czosnek), następnie do miski z suchymi (chili, sól, pieprz, papryka).
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę z białek, mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka, następnie dodajemy gazowaną wodę i mieszamy, na końcu białka i delikatnie ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
Zanurzamy kawałki kurczaka w cieście i ponownie smażymy w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze