Trwa ładowanie...
d3473qr
d3473qr

Zapiekanka z wątróbek drobiowych z jabłkami. Smaczny pomysł na podroby

Przepis

Przepyszny sposób na drobiowe wątróbki? Zapiecz je z jabłkami pod serową pierzynką. Taka zapiekanka to propozycja na szybki, tani i smaczny obiad.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d3473qr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Chicken liver fried with onion and apple. Close-up
123RF
Składniki
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
Przepis

Wątróbki umyć. Jeśli są większe, przekroić je na pół, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Ziemniaki podgotować i pokroić w plastry. Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je na cząstki. Żółty ser zetrzeć na tartce. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Brzegi naczynia i dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Na dnia ułożyć wątróbki. Wyłożyć na nie pokrojone jabłka i ser. Wszystko posypać solą, pieprzem i majerankiem. Całość polać roztopionym tłuszczem, zapiec. Potrawę podawać na gorąco.

Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka z wątróbek drobiowych z jabłkami. Smaczny pomysł na podroby
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1
Share
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr