Zapiekanka z wątróbek drobiowych z jabłkami. Smaczny pomysł na podroby
Przepyszny sposób na drobiowe wątróbki? Zapiecz je z jabłkami pod serową pierzynką. Taka zapiekanka to propozycja na szybki, tani i smaczny obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g wątróbek drobiowych
- 300 g obranych ziemniaków
- 2 jabłka
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- majeranek
- mąka
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
Wątróbki umyć. Jeśli są większe, przekroić je na pół, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Ziemniaki podgotować i pokroić w plastry. Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je na cząstki. Żółty ser zetrzeć na tartce. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Brzegi naczynia i dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Na dnia ułożyć wątróbki. Wyłożyć na nie pokrojone jabłka i ser. Wszystko posypać solą, pieprzem i majerankiem. Całość polać roztopionym tłuszczem, zapiec. Potrawę podawać na gorąco.
Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze