Zapiekanka z wątróbek drobiowych z jabłkami. Smaczny pomysł na podroby
Przepyszny sposób na drobiowe wątróbki? Zapiecz je z jabłkami pod serową pierzynką. Taka zapiekanka to propozycja na szybki, tani i smaczny obiad.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g wątróbek drobiowych
- 300 g obranych ziemniaków
- 2 jabłka
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- majeranek
- mąka
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
Przepis
Wątróbki umyć. Jeśli są większe, przekroić je na pół, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Ziemniaki podgotować i pokroić w plastry. Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je na cząstki. Żółty ser zetrzeć na tartce. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Brzegi naczynia i dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Na dnia ułożyć wątróbki. Wyłożyć na nie pokrojone jabłka i ser. Wszystko posypać solą, pieprzem i majerankiem. Całość polać roztopionym tłuszczem, zapiec. Potrawę podawać na gorąco.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl