ycipk-3ere1v
ycipk-3ere1v

Zapiekanka z wątróbek drobiowych z jabłkami. Smaczny pomysł na podroby

Przepis

Przepyszny sposób na drobiowe wątróbki? Zapiecz je z jabłkami pod serową pierzynką. Taka zapiekanka to propozycja na szybki, tani i smaczny obiad.

Trwa ładowanie...
ycipk-3ere1v
Chicken liver fried with onion and apple. Close-up 123RF
Podziel się
Składniki
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
Przepis

Wątróbki umyć. Jeśli są większe, przekroić je na pół, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Ziemniaki podgotować i pokroić w plastry. Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je na cząstki. Żółty ser zetrzeć na tartce. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Brzegi naczynia i dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Na dnia ułożyć wątróbki. Wyłożyć na nie pokrojone jabłka i ser. Wszystko posypać solą, pieprzem i majerankiem. Całość polać roztopionym tłuszczem, zapiec. Potrawę podawać na gorąco.

Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"

ycipk-3ere1v
Materiały prasowe
Podziel się

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-3ere1v
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3ere1v
ycipk-3ere1v