Trwa ładowanie...
d1j0eoo
19-12-2022 11:27

Edamame – świeże strączki soi

Przepis

Strączki podobne są trochę do młodego bobu, tylko mniejsze. Gdy edamame jest młode można je jeść, podobnie jak młody bób razem ze strączkami. Można gotować je w strączkach lub wyłuskać podobnie jak bób i gotować same ziarna. Przepis z bloga "Królestwo garów".

d1j0eoo
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Iakov Filimonov
Składniki
  • 400 g edamame,
  • sól,
  • cukier,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Przepis
  • Proponuję ugotować edamame w strączkach, jeżeli strączki będą miały zbyt grubą skórkę po prostu „wysysać” ziarna ze strączków.
  • Do garnka z wrzącą wodą wsypać 1 łyżkę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wrzucić edamame i gotować 5 minut.
  • Odcedzić.
  • Do garnka wlać olej, dodać rozgnieciony czosnek, chili i sól. Zagotować.
  • Wrzucić odcedzone edamame wymieszać.
  • Wyłożyć na miskę.

Polecamy także przepis na ragout z dzika w porterze

   Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Edamame – świeże strączki soi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1j0eoo
d1j0eoo
d1j0eoo
d1j0eoo
Więcej tematów
d1j0eoo