Edamame – świeże strączki soi
Strączki podobne są trochę do młodego bobu, tylko mniejsze. Gdy edamame jest młode można je jeść, podobnie jak młody bób razem ze strączkami. Można gotować je w strączkach lub wyłuskać podobnie jak bób i gotować same ziarna. Przepis z bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Proponuję ugotować edamame w strączkach, jeżeli strączki będą miały zbyt grubą skórkę po prostu „wysysać” ziarna ze strączków.
- Do garnka z wrzącą wodą wsypać 1 łyżkę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wrzucić edamame i gotować 5 minut.
- Odcedzić.
- Do garnka wlać olej, dodać rozgnieciony czosnek, chili i sól. Zagotować.
- Wrzucić odcedzone edamame wymieszać.
- Wyłożyć na miskę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl