Kimchi z podagrycznika
Młodziutkie listki podagrycznika przypominają smakiem seler naciowy z intensywnym ziołowym aromatem. W miarę wzrostu ich smak staje się coraz intensywniejszy. Z tego powodu warto pielić podagrycznik, gdy tylko pojawią się pierwsze pędy o delikatnych, niemal przeźroczystych listkach.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Zagotować wodę z mąką ryżową i cukrem – powstanie kleik. Odstawić do wystudzenia.
- Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć i dodać z pozostałymi składnikami do kleiku (oprócz liści) i dokładnie wymieszać. Liście podagrycznika natrzeć dokładnie kleikiem.
- Należy pamiętać o założeniu rękawiczek: ostra papryka może podrażnić dłonie. Posmarowane liście włożyć do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni, a potem przełożyć do lodówki.
Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze