Kimchi z podagrycznika
Młodziutkie listki podagrycznika przypominają smakiem seler naciowy z intensywnym ziołowym aromatem. W miarę wzrostu ich smak staje się coraz intensywniejszy. Z tego powodu warto pielić podagrycznik, gdy tylko pojawią się pierwsze pędy o delikatnych, niemal przeźroczystych listkach.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zagotować wodę z mąką ryżową i cukrem – powstanie kleik. Odstawić do wystudzenia.
- Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć i dodać z pozostałymi składnikami do kleiku (oprócz liści) i dokładnie wymieszać. Liście podagrycznika natrzeć dokładnie kleikiem.
- Należy pamiętać o założeniu rękawiczek: ostra papryka może podrażnić dłonie. Posmarowane liście włożyć do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni, a potem przełożyć do lodówki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl