Kimchi z podagrycznika

Młodziutkie listki podagrycznika przypominają smakiem seler naciowy z intensywnym ziołowym aromatem. W miarę wzrostu ich smak staje się coraz intensywniejszy. Z tego powodu warto pielić podagrycznik, gdy tylko pojawią się pierwsze pędy o delikatnych, niemal przeźroczystych listkach.

Kimchi z podagrycznikaKimchi z podagrycznika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 300 g liści podagrycznika
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki wody
  • 3 łyżki suszonej papryki w płatkach (najlepiej koreańskiej gochugaru) lub 2 łyżki słodkiej papryki i 1 łyżka ostrej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki soli

Przepis

  • Zagotować wodę z mąką ryżową i cukrem – powstanie kleik. Odstawić do wystudzenia.
  • Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć i dodać z pozostałymi składnikami do kleiku (oprócz liści) i dokładnie wymieszać. Liście podagrycznika natrzeć dokładnie kleikiem.
  • Należy pamiętać o założeniu rękawiczek: ostra papryka może podrażnić dłonie. Posmarowane liście włożyć do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni, a potem przełożyć do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia