Trwa ładowanie...
d3w4voc
oprac. Katarzyna Gileta

Kimchi z podagrycznika

Przepis

Młodziutkie listki podagrycznika przypominają smakiem seler naciowy z intensywnym ziołowym aromatem. W miarę wzrostu ich smak staje się coraz intensywniejszy. Z tego powodu warto pielić podagrycznik, gdy tylko pojawią się pierwsze pędy o delikatnych, niemal przeźroczystych listkach.

d3w4voc
2.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • ok. 300 g liści podagrycznika
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki wody
  • 3 łyżki suszonej papryki w płatkach (najlepiej koreańskiej gochugaru) lub 2 łyżki słodkiej papryki i 1 łyżka ostrej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki soli
Przepis
  • Zagotować wodę z mąką ryżową i cukrem – powstanie kleik. Odstawić do wystudzenia.
  • Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć i dodać z pozostałymi składnikami do kleiku (oprócz liści) i dokładnie wymieszać. Liście podagrycznika natrzeć dokładnie kleikiem.
  • Należy pamiętać o założeniu rękawiczek: ostra papryka może podrażnić dłonie. Posmarowane liście włożyć do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni, a potem przełożyć do lodówki.

Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kimchi z podagrycznika
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d3w4voc
d3w4voc
d3w4voc
d3w4voc
d3w4voc
Więcej tematów
d3w4voc