Kimchi z podagrycznika

Młodziutkie listki podagrycznika przypominają smakiem seler naciowy z intensywnym ziołowym aromatem. W miarę wzrostu ich smak staje się coraz intensywniejszy. Z tego powodu warto pielić podagrycznik, gdy tylko pojawią się pierwsze pędy o delikatnych, niemal przeźroczystych listkach.

Kimchi z podagrycznikaKimchi z podagrycznika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 300 g liści podagrycznika
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki wody
  • 3 łyżki suszonej papryki w płatkach (najlepiej koreańskiej gochugaru) lub 2 łyżki słodkiej papryki i 1 łyżka ostrej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki soli

Przepis

  • Zagotować wodę z mąką ryżową i cukrem – powstanie kleik. Odstawić do wystudzenia.
  • Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć i dodać z pozostałymi składnikami do kleiku (oprócz liści) i dokładnie wymieszać. Liście podagrycznika natrzeć dokładnie kleikiem.
  • Należy pamiętać o założeniu rękawiczek: ostra papryka może podrażnić dłonie. Posmarowane liście włożyć do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni, a potem przełożyć do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować