Kąski drobiowe. Przysmak każdego malucha
Małe kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce to przysmak każdego dziecka. Niestety tradycyjne smażone w głębokim łuszczu nuggetsy nie należą do najzdrowszych przekąsek. Możemy przygotować je jednak w piekarniku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Panierka:
- 2 garści płatków kukurydzianych
- 1 jajko
Przepis
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i chrząstek, pokroić w paseczki, słupki – tak aby dziecku łatwo było wziąć do rączki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników marynaty i wymieszać. Dodać kawałki kurczaka, zostawić na godzinę.
- W międzyczasie płatki rozkruszyć. W misce roztrzepać jajko. Kurczaka przełożyć do roztrzepanego jajka, wyjmować i obtaczać w płatkach kukurydzianych.
- Kąski układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby się nie dotykały.
- Piec około 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl