Trwa ładowanie...
d3ofhbt

Kąski drobiowe. Przysmak każdego malucha

Przepis

Małe kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce to przysmak każdego dziecka. Niestety tradycyjne smażone w głębokim łuszczu nuggetsy nie należą do najzdrowszych przekąsek. Możemy przygotować je jednak w piekarniku.

d3ofhbt
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Panierka:

  • 2 garści płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
Przepis
  • Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i chrząstek, pokroić w paseczki, słupki – tak aby dziecku łatwo było wziąć do rączki.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników marynaty i wymieszać. Dodać kawałki kurczaka, zostawić na godzinę.
  • W międzyczasie płatki rozkruszyć. W misce roztrzepać jajko. Kurczaka przełożyć do roztrzepanego jajka, wyjmować i obtaczać w płatkach kukurydzianych.
  • Kąski układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby się nie dotykały.
  • Piec około 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej "Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kąski drobiowe. Przysmak każdego malucha
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
Więcej tematów
d3ofhbt