Zapiekanki
Zapiekać możemy wiele rzeczy: warzywa, mięso, makaron czy ryż. Bez względu na to, co włożymy do naszego piekarnika, będzie to zapiekanka, czyli proste danie jednogarnkowe.
Zapiekanka to rodzaj jednogarnkowej potrawy. Przyrządzamy ją zazwyczaj z mieszanki warzyw, mięs, makaronu lub ryżu, często dodając również sos. Wszystkie składniki poddaje się obróbce termicznej, a w tym wypadku jest to oczywiście pieczenie.
Chociaż przepisów na ten rodzaj potrawy jest naprawdę wiele, warto wymienić najbardziej znane zapiekanki. Każdy z nas zapewne chociaż raz słyszał o greckiej musace, próbował włoskiej lazagni, lub czytał o meksykańskim enchiladas. Nie musimy jednak szukać przepisów na zapiekanki w książkach kucharskich z innych krajów. W Polsce również mamy swoje zapiekanki np. te z ziemniaków.
Bez względu na to, na jaką recepturę się zdecydujemy, warto sprawdzić najpierw, czy w naszej kuchni znajdziemy naczynie żaroodporne – to właśnie w nim najczęściej robi się wszelkiego rodzaju zapiekanki.
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana może być naprawdę sycąca. Zazwyczaj do jej głównego składnika, czyli oczywiście ziemniaków, dodaje się inne warzywa np. paprykę, cebulę, cukinię czy marchewkę. Jeśli nie jesteśmy na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, naszą potrawę może wzbogacić także ser żółty oraz dodatki mięsne np. boczek lub kiełbasa. Całość należy doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami, a nastepnie włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zapiekanka makaronowa
Duże plastry makaronu poprzekładane farszem – kto z nas nie skusi się na takie danie? Jest to oczywiście włoska lasagnia, czyli typowa zapiekanka makaronowa. Tradycyjnie farsz wykonuje się z mięsa mielonego, sosu pomidorowego, sosu beszamelowego oraz sera. Bez problemów znajdziemy również przepisy na wegetariańskie wersje tego dania.
Do przyrządzenia makaronowych zapiekanek możemy też wykorzystać inny rodzaj włoskiej pasty – cannelloni. Są to duże rurki, które nadziewa się ulubionymi składnikami, a następnie zapieka. Jeśli chcemy poczuć smak Włoch, skorzystajmy oczywiście z tradycyjnego przepisu, który sugeruje, by makaronowe rurki wypełnić mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz serem.
Zapiekanka na słodko
Kto powiedział, że zapiekać możemy jedynie wytrawne potrawy? Gdy mamy ochotę na danie na słodko, możemy zrobić zapiekankę z ryżem i jabłkami lub zdecydować się na makaronową zapiekankę z dodatkiem kiwi, truskawek i płatków migdałowych.