WP
WP

Żeberka z grilla z domowym sosem barbecue - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.krolestwogarow.pl
Podziel się

Dania z grilla to obowiązkowy punkt na obiad w ciepłe dni. Potrawą, którą warto przygotować na ruszcie, są bez dwóch zdań żeberka. W odpowiedniej marynacie i domowym sosie barbecue będą smakować wyśmienicie.

Składniki
  • żeberka – około 1 kilograma,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • 50 ml wina białego.

Przyprawy do mięsa:

  • pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki rozgniecionego czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu.

Sos barbecue:

  • 200 ml soku jabłkowego,
  • 130 ml keczupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu worcester,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • ½ łyżeczki chili
WP
Przepis

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, zalać winem z sokiem i odstawić na około 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu chwilę gotować.

Żeberka grillować na tackach do grilla, zapobiegnie to przypalaniu. Należy pamiętać, że grillujemy na żarze, nigdy na płonącym węglu (żywym ogniu). W trakcie grillowania mięso kilkakrotnie smarujemy sosem.
Zobacz także: botwinkowa zupa w kilka chwil - orzeźwiająca i pyszna

Polecamy wideo: jak przygotować kiełbasę na grilla

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP