Żeberka z grilla z domowym sosem barbecue
Dania z grilla to obowiązkowy punkt na obiad w ciepłe dni. Potrawą, którą warto przygotować na ruszcie, są bez dwóch zdań żeberka. W odpowiedniej marynacie i domowym sosie barbecue będą smakować wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- żeberka – około 1 kilograma,
- 50 ml soku jabłkowego,
- 50 ml wina białego.
Przyprawy do mięsa:
- pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1 łyżeczka zmielonej gorczycy,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki rozgniecionego czosnku,
- 1 łyżeczka kuminu.
Sos barbecue:
- 200 ml soku jabłkowego,
- 130 ml keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sosu worcester,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- ½ łyżeczki chili
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, zalać winem z sokiem i odstawić na około 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu chwilę gotować.
Żeberka grillować na tackach do grilla, zapobiegnie to przypalaniu. Należy pamiętać, że grillujemy na żarze, nigdy na płonącym węglu (żywym ogniu). W trakcie grillowania mięso kilkakrotnie smarujemy sosem.
Zobacz także: botwinkowa zupa w kilka chwil - orzeźwiająca i pyszna
Polecamy wideo: jak przygotować kiełbasę na grilla
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze