Żeberka z grilla z domowym sosem barbecue
Dania z grilla to obowiązkowy punkt na obiad w ciepłe dni. Potrawą, którą warto przygotować na ruszcie, są bez dwóch zdań żeberka. W odpowiedniej marynacie i domowym sosie barbecue będą smakować wyśmienicie.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- żeberka – około 1 kilograma,
- 50 ml soku jabłkowego,
- 50 ml wina białego.
Przyprawy do mięsa:
- pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1 łyżeczka zmielonej gorczycy,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki rozgniecionego czosnku,
- 1 łyżeczka kuminu.
Sos barbecue:
- 200 ml soku jabłkowego,
- 130 ml keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sosu worcester,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- ½ łyżeczki chili
Przepis
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, zalać winem z sokiem i odstawić na około 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu chwilę gotować.
Przepis
Żeberka grillować na tackach do grilla, zapobiegnie to przypalaniu. Należy pamiętać, że grillujemy na żarze, nigdy na płonącym węglu (żywym ogniu). W trakcie grillowania mięso kilkakrotnie smarujemy sosem.
Zobacz także: botwinkowa zupa w kilka chwil - orzeźwiająca i pyszna
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl