Trwa ładowanie...
d3u1h2b
d3u1h2b

Moussaka. Tradycyjny grecki specjał z mięsem i warzywami

Przepis

"To danie legenda! Kremowe, soczyste i absolutnie pyszne ! Grecka moussaka (mousaka) to jedna z najpopularniejszych potraw w Grecji, serwowana w prawie każdej tawernie i przygotowywana w każdym domu na specjalne okazje i duże rodzinne posiłki" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami"​.

3.2
(6 głosów)
Oceń:
d3u1h2b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki

Sos mięsny:

  • 750 g mielonej jagnięciny (lub wołowiny)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów lub pomidory z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • (można użyć też specjalnej mieszanki przypraw do moussaki)

Sos beszamelowy:

  • 900 ml mleka
  • 120 g masła
  • 120 g mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka
  • 100 g Parmigiano Reggiano lub sera Kefalotyri
Przepis

Zaczynamy od przygotowania bakłażanów. Usuwamy ich łodygi i kroimy w plastry o grubości 1 cm. posypujemy solą i układamy na durszlaku na około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą ręcznika kuchennego usuwamy sól i sok z bakłażanów. Układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy je 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy sos mięsny. Siekamy cebule i czosnek. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu i dodajemy oliwę i wkładamy cebule i czosnek, podsmażamy, aż zmiękną.Wlewamy przecier pomidorowy i mielone mięso, rozdrabniając je drewnianą łyżką i podsmażając. Wlewamy czerwone wino i czekamy, aż wyparuje. Dodajemy pomidory z puszki, cukier, szczyptę cynamonu, liść laurowy i szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż większość soków wyparuje. Odstawiamy.

Teraz czas na sos beszamelowy. Na płycie stawiamy szeroki, płaski garnek i topimy masło na słabym ogniu. Dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając, aż mąka połączy się z masłem i powstanie pasta. Dolewamy wtedy rozgrzane mleko małym strumieniem, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do utworzenia grudek. Jeśli sos jest nadal rzadki, gotujemy go dalej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z płyty i dodajemy żółtka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i część startego sera. Szybko ubijamy i przykrywamy beszamel pokrywką.

Na koniec składamy moussakę. Dużą prostokątną formę do pieczenia ( ok. 20 x 30 cm) smarujemy oliwą. Układamy warstwę bakłażanów, na nie sos mięsny, potem drugą warstwę bakłażanów, resztę mięsa i polewamy sosem beszamelowym. Wyrównujemy wierzch łopatką i posypujemy resztą sera.

Moussakę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 ° C przez około 60 minut, aż wierzch stanie się mocno złocisty i zacznie bulgotać. Wiem, że będzie to naprawdę trudne, ale … trzeba poczekać, aż moussaka chwilę ostygnie, zanim zaczniemy ją kroić na kawałki. Moussakę podajemy z sałatką feta i kieliszkiem wina!

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Moussaka. Tradycyjny grecki specjał z mięsem i warzywami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3u1h2b

Podziel się opinią

7
1
Share
d3u1h2b
d3u1h2b

d3u1h2b
d3u1h2b
d3u1h2b