Moussaka. Tradycyjny grecki specjał z mięsem i warzywami
"To danie legenda! Kremowe, soczyste i absolutnie pyszne ! Grecka moussaka (mousaka) to jedna z najpopularniejszych potraw w Grecji, serwowana w prawie każdej tawernie i przygotowywana w każdym domu na specjalne okazje i duże rodzinne posiłki" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 6 świeżych średnich bakłażanów
- sól
- oliwa
Sos mięsny:
- 750 g mielonej jagnięciny (lub wołowiny)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów lub pomidory z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kieliszek czerwonego wina
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 liść laurowy
- szczypta cynamonu
- 1/4 szklanki oliwy
- (można użyć też specjalnej mieszanki przypraw do moussaki)
Sos beszamelowy:
- 900 ml mleka
- 120 g masła
- 120 g mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 żółtka
- 100 g Parmigiano Reggiano lub sera Kefalotyri
Zaczynamy od przygotowania bakłażanów. Usuwamy ich łodygi i kroimy w plastry o grubości 1 cm. posypujemy solą i układamy na durszlaku na około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą ręcznika kuchennego usuwamy sól i sok z bakłażanów. Układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy je 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos mięsny. Siekamy cebule i czosnek. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu i dodajemy oliwę i wkładamy cebule i czosnek, podsmażamy, aż zmiękną.Wlewamy przecier pomidorowy i mielone mięso, rozdrabniając je drewnianą łyżką i podsmażając. Wlewamy czerwone wino i czekamy, aż wyparuje. Dodajemy pomidory z puszki, cukier, szczyptę cynamonu, liść laurowy i szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż większość soków wyparuje. Odstawiamy.
Teraz czas na sos beszamelowy. Na płycie stawiamy szeroki, płaski garnek i topimy masło na słabym ogniu. Dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając, aż mąka połączy się z masłem i powstanie pasta. Dolewamy wtedy rozgrzane mleko małym strumieniem, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do utworzenia grudek. Jeśli sos jest nadal rzadki, gotujemy go dalej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z płyty i dodajemy żółtka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i część startego sera. Szybko ubijamy i przykrywamy beszamel pokrywką.
Na koniec składamy moussakę. Dużą prostokątną formę do pieczenia ( ok. 20 x 30 cm) smarujemy oliwą. Układamy warstwę bakłażanów, na nie sos mięsny, potem drugą warstwę bakłażanów, resztę mięsa i polewamy sosem beszamelowym. Wyrównujemy wierzch łopatką i posypujemy resztą sera.
Moussakę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 ° C przez około 60 minut, aż wierzch stanie się mocno złocisty i zacznie bulgotać. Wiem, że będzie to naprawdę trudne, ale … trzeba poczekać, aż moussaka chwilę ostygnie, zanim zaczniemy ją kroić na kawałki. Moussakę podajemy z sałatką feta i kieliszkiem wina!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze