Moussaka. Tradycyjny grecki specjał z mięsem i warzywami

"To danie legenda! Kremowe, soczyste i absolutnie pyszne ! Grecka moussaka (mousaka) to jedna z najpopularniejszych potraw w Grecji, serwowana w prawie każdej tawernie i przygotowywana w każdym domu na specjalne okazje i duże rodzinne posiłki" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami"​.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anna Kamińska

Składniki

Sos mięsny:

  • 750 g mielonej jagnięciny (lub wołowiny)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów lub pomidory z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • (można użyć też specjalnej mieszanki przypraw do moussaki)

Sos beszamelowy:

  • 900 ml mleka
  • 120 g masła
  • 120 g mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka
  • 100 g Parmigiano Reggiano lub sera Kefalotyri

Przepis

Zaczynamy od przygotowania bakłażanów. Usuwamy ich łodygi i kroimy w plastry o grubości 1 cm. posypujemy solą i układamy na durszlaku na około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą ręcznika kuchennego usuwamy sól i sok z bakłażanów. Układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy je 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis

Przygotowujemy sos mięsny. Siekamy cebule i czosnek. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu i dodajemy oliwę i wkładamy cebule i czosnek, podsmażamy, aż zmiękną.Wlewamy przecier pomidorowy i mielone mięso, rozdrabniając je drewnianą łyżką i podsmażając. Wlewamy czerwone wino i czekamy, aż wyparuje. Dodajemy pomidory z puszki, cukier, szczyptę cynamonu, liść laurowy i szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż większość soków wyparuje. Odstawiamy.

Przepis

Teraz czas na sos beszamelowy. Na płycie stawiamy szeroki, płaski garnek i topimy masło na słabym ogniu. Dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając, aż mąka połączy się z masłem i powstanie pasta. Dolewamy wtedy rozgrzane mleko małym strumieniem, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do utworzenia grudek. Jeśli sos jest nadal rzadki, gotujemy go dalej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z płyty i dodajemy żółtka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i część startego sera. Szybko ubijamy i przykrywamy beszamel pokrywką.

Przepis

Na koniec składamy moussakę. Dużą prostokątną formę do pieczenia ( ok. 20 x 30 cm) smarujemy oliwą. Układamy warstwę bakłażanów, na nie sos mięsny, potem drugą warstwę bakłażanów, resztę mięsa i polewamy sosem beszamelowym. Wyrównujemy wierzch łopatką i posypujemy resztą sera.

Przepis

Moussakę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 ° C przez około 60 minut, aż wierzch stanie się mocno złocisty i zacznie bulgotać. Wiem, że będzie to naprawdę trudne, ale … trzeba poczekać, aż moussaka chwilę ostygnie, zanim zaczniemy ją kroić na kawałki. Moussakę podajemy z sałatką feta i kieliszkiem wina!

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯