Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska w 2010 roku została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jest zróżnicowana i bogata w aromaty, ale zarazem prosta. Fasola, kukurydza, awokado, papryka, chili czy tortilla to składniki, które nieodłącznie kojarzą się z tym rodzajem kuchni. Meksykanie gotują z dobrze znanych im składników, a tych których nie znają – unikają. Dodatkiem do wszystkich dań (nawet deserów) jest limonka. Popularne jest również doprawianie potraw chilli i ostrą salsą pomidorową.
Meksyk to przede wszystkim kraina tacos, czyli tortilli z mąki kukurydzianej z dodatkami. Wśród nich mogą być kurczak, ser, fasola, kiełbasa chorizo, podroby, mielona wieprzowina itd. Dopełnieniem smaku jest limonka i guacamole lub salsa pomidorowa. Daniem podobnym do tacos jest burrito, które oryginalnie posiada mniej składników i jest mniejsze niż w meksykańskich restauracjach w Europie. Bardzo popularny jest również sos mole, czyli sos zrobiony z orzechów, czekolady, chilli i innych przypraw, którym polewa się mięso. Sposób przygotowania mole jest różny w zależności od regionu. Innym daniem jest toras, czyli gigantyczna bułka z mięsem, sałatą, pomidorami, awokado i majonezem. Znana jest również quesadilla – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem i do wyboru: chorizo, jalapeno, ziemniakami lub owocami morza. Na uwagę zasługuje również ceviche – koktajl z owocami morza, podawany w szklance do drinków, którego składnikiem jest posiekana, długo marynowana ryba zalana dużą ilością soku z limonki.
Głównym posiłkiem w Meksyku jest obiad, który podaje się pomiędzy 13 a 16. Najczęściej składa się z zupy oraz dania głównego – ryżu, mięsa, fasoli i tortilli. To, co zostanie z obiadu, Meksykanie zjadają na kolacje. Lokalne śniadanie również składa się z mięsa i wędlin.