Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą
- Jesienną porą bardzo lubię obiady prosto z piekarnika. Sycące, rozgrzewające i pełne smaku. Tym razem faszerowana kolorowa papryka z drobiowym mięsem z kurczaka, pożywną fasolą i chrupiącą kukurydzą. A do tego lekko ciągnący się ser. Jesienna poezja smaku i zapachu! Spróbujesz? - zachęca Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 3-4 papryki o różnych kolorach (w zależności od wielkości)
- 300 g mielonego mięsa drobiowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- 200 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 kolba kukurydzy lub 1/3 puszki (polecam świeżą)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 30-50 gram sera: mozzarella lub cheddar
- olej, sól, pieprz, chili, ocet balsamiczny
Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj czosnek i po chwili mięso drobiowe. Podsmaż chwilę tylko to ścięcia mięsa, dodaj połowę passaty, fasolę, ziarna kukurydzy ścięte z kolby lub wyjęte z puszki. Dodaj sól, pieprz, niewielką ilość chili i łyżeczkę octu balsamicznego. Chwilę podgotuj. Rozetnij papryki wzdłuż. Pozbaw gniazd nasiennych. Nalej do naczynia do zapiekania resztę passaty, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj. Papryki wypełnij farszem. Posyp połową sera. Przykryj pokrywką lub folią i zapiekaj w 200 stopniach przez około 20-25 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę/folię, posyp resztą sera i piecz kolejne 10-12 minut. Podaj ciepłe papryki faszerowane z twoimi ulubionymi dodatkami i sosem z pieczenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze