Zapiekanka z mięsem
Zapiekanka to rodzaj jednogarnkowej potrawy, która jest bardzo sycąca, zwłaszcza jeśli dodamy do niej mięso. Może być makaronowa lub ziemniaczana, na ostro lub w wersji łagodnej. Zobacz, jakie są rodzaje zapiekanki z mięsem.
Zapiekanka to jednogarnkowa potrawa, którą uwielbiamy przygotowywać. W zależności od tego, jak wybierzemy, a następnie połączymy składniki, smak naszego dania za każdym razem może być zupełnie inny. Niektórzy lubią lekkie zapiekanki ziemniaczane, inni wola zapiekać makaron, a jeszcze kolejni uwielbiają zapiekanki na bazie ryżu. Z sosem lub bez sosu, na ostro lub w łagodnej odsłonie, tradycyjnie lub z nutka szaleństwa – bez względu na to, który wariant wybierzemy, do naszej zapiekanki zawsze będziemy mogli dodać mięso. Wtedy nasza potrawa może nabrać zupełnie innego smaku, a także stać się jeszcze bardziej sycąca.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
W Polsce uwielbiamy jeść ziemniaki w każdej formie. Nie powinno więc nikogo zdziwić to, że lubimy z nich robić także zapiekanki. Chociaż przepisów na tę potrawę jest naprawdę wiele, najczęściej spotkamy się z tym, że zapiekane ziemniaki będą połączone z mielonym mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiowym. Jest to wersja podstawowa, którą możemy następnie modyfikować, dodając kolejne warzywa np. cebule, marchewkę czy cukinie. Wiele osób dodaje też do takiej zapiekanki ser żółty.
Jeśli nie przepadamy za smakiem mięsa mielonego lub przeszkadza nam jego tekstura i konsystencja, możemy także dodać do naszej zapiekanki kawałki kurczaka lub swojskiej kiełbasy. Wariantów i kulinarnych rozwiązań jest w tym wypadku naprawdę wiele, dlatego warto zaryzykować raz na czas i spróbować nowych połączeń smakowych.
*Zapiekanka makaronowa z mięsem *
Zapiekana makaronowa z mięsem to kolejna potrawa, którą można się kulinarnie pobawić. W książkach kucharskich i na blogach kulinarnych zdecydowanie najczęściej pojawiają się przepisy na zapiekankę z mięsem mielonym. Najbardziej znana jest oczywiście klasyczna włoska lasagnia, czyli potrawa, którą wykonuje się z makaronowych płatów, poprzekładanych farszem z sosu pomidorowego, mięsa, beszamelu i sera żółtego.
Możemy także wykonać zapiekankę makaronowa na ostro w stylu meksykańskim – z dodatkiem mięsa mielonego, fasoli, kukurydzy i papryki. Jeśli chcemy zaserwować coś nieco lżejszego, do podstawowej wersji naszej potrawy dodajmy szpinak lub cukinie.