Drobiowe szyszki. Przepyszny sposób na kurczaka
"Kotlety drobiowe podane trochę w inny sposób. Podejrzałam ten sposób podania w jakiejś restauracji, bardzo mi się spodobał i postanowiłam spróbować zrobić podobne. Efekt jak na załączonym zdjęciu, smaczne kotlety i dość efektownie się prezentują na stole" - "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- namoczona bułka kajzerka
- kilka kromek chleba tostowego
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kromki chleba pokroić w małą kostkę, podsuszyć na rozgrzanej suchej patelni. Bułkę namoczyć. Piersi z kurczaka zmielić, dodać odciśniętą bułkę kajzerkę, jajko, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać przyprawę do kurczaka wedle uznania. Przygotować w osobnym naczyniu bułkę tartą oraz grzanki z chleba. Rozgrzać olej na patelni. Nabierać łyżką mięso na rękę, formować szyszki, obtoczyć w bułce, zamoczyć w jajku, następnie w kostkach chleba dokładnie je dociskając. Tam, gdzie się nie przykleiły, dokleić. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami z wody, ryżem itp.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze