Trwa ładowanie...
d32tcnm
11-09-2019 10:09

Zapiekany bakłażan

Przepis

Propozycja podania pieczonego bakłażana z kaszą i sosem ziołowym. Danie lekkie i proste do przygotowania. Zachwyca aromatem bazylii i oregano. Przepis pochodzi z bloga Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.

d32tcnm
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
gotuj-ze-mna.pl
Źródło: gotuj-ze-mna.pl
Składniki
  • 1- 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 150 g mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oregano, bazylia (świeże lub suszone)
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
  • sól, pieprz

Sos

  • duży jogurt naturalny
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • ok.1 łyżki posiekanego oregano lub bazylii
Przepis

Ugotowaną kaszę wsyp do miseczki. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i skrop oliwą z oliwek, odstaw na bok. Ser oraz pomidorki pokrój w kostkę, dodaj do kaszy. Wsyp orzechy, rodzynki oraz cebulę z czosnkiem. Dodaj zioła, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż w środku, zostawiając miąższ na bokach. Do środka każdego włóż przygotowany farsz. Ułóż w naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Jogurt wlej do miseczki, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę według uznania oraz świeże zioła. Sos dokładnie wymieszaj.

Gotowe bakłażany ułóż na talerzu, polej sosem, udekoruj bazylią i ćwiartkami pomidorków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekany bakłażan
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32tcnm
d32tcnm
d32tcnm
d32tcnm
Więcej tematów
d32tcnm