Trwa ładowanie...
d2kn183
22-05-2019 09:25

Rolada drobiowa. Wypróbuj zamiast sklepowej wędliny

Przepis

Przepyszna wędlina drobiowa z aromatycznymi dodatkami. Smakuje dużo lepiej niż sklepowe wyroby. Przygotowując wędliny w domu, wiecie, co znajdzie się w środku. - Wędlinę przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych wędlin, dużo lepszych niż sklepowych i na pewno dużo zdrowszych - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

d2kn183
4.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Proporcje na szynkowar 3 kg:
1,2 kg piersi kurczaka
0,8 kg udek bez kości i skóry
3 łyżki kaparów
100 g suszonych pomidorów
50 g zielonych oliwek
4 łyżeczki żelatyny
36 g peklosoli

Przepis

Oliwki i suszone pomidory drobno posiekać lub zmiksować. Kapary pokroić. Piersi kurczaka oczyścić.
Udka zemleć. Do mielonego mięsa dodać kapary, oliwki, suszone pomidory, żelatynę i sól peklową.
Dokładnie wymieszać. Dodać piersi kurczaka i "obtoczyć" je w mielonym mięsie.

Możemy użyć specjalnego woreczka do szynkowara, łatwiej jest wówczas wyjmować gotową wędlinę.
Ja robię bez woreczków. W szynkowarze ułożyć piersi pionowo, upychając między nimi mielone mięso.
Mięso przykryć płytką dociskową z założoną sprężyną. Docisnąć wieczkiem i zamknąć. Włożyć termometr.

Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin – mięso się zamarynuje i ułoży w szynkowarze. Dno garnka wyższego niż szynkowar wyłożyć ściereczką, wstawić szynkowar i wlać wodę o temperaturze około 75 stopni, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi. Gotować na małym ogniu, pilnując aby temperatura wody utrzymywała się między 75 a 80 stopniami Celsjusza.

Gotować ponad 2 godziny. Termometr włożony w szynkowar powinien wskazywać temperaturę 70 stopni.
Po ugotowaniu szynkowar wyjąć i ostudzić w zimniej wodzie, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeżeli gotowaliśmy bez woreczka, aby wyjąć mięso, należy szynkowar zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rolada drobiowa. Wypróbuj zamiast sklepowej wędliny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kn183
d2kn183
d2kn183
d2kn183
Więcej tematów
d2kn183

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj