Rolada drobiowa. Wypróbuj zamiast sklepowej wędliny
Przepyszna wędlina drobiowa z aromatycznymi dodatkami. Smakuje dużo lepiej niż sklepowe wyroby. Przygotowując wędliny w domu, wiecie, co znajdzie się w środku. - Wędlinę przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych wędlin, dużo lepszych niż sklepowych i na pewno dużo zdrowszych - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Oliwki i suszone pomidory drobno posiekać lub zmiksować. Kapary pokroić. Piersi kurczaka oczyścić.
Udka zemleć. Do mielonego mięsa dodać kapary, oliwki, suszone pomidory, żelatynę i sól peklową.
Dokładnie wymieszać. Dodać piersi kurczaka i "obtoczyć" je w mielonym mięsie.
Możemy użyć specjalnego woreczka do szynkowara, łatwiej jest wówczas wyjmować gotową wędlinę.
Ja robię bez woreczków. W szynkowarze ułożyć piersi pionowo, upychając między nimi mielone mięso.
Mięso przykryć płytką dociskową z założoną sprężyną. Docisnąć wieczkiem i zamknąć. Włożyć termometr.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin – mięso się zamarynuje i ułoży w szynkowarze. Dno garnka wyższego niż szynkowar wyłożyć ściereczką, wstawić szynkowar i wlać wodę o temperaturze około 75 stopni, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi. Gotować na małym ogniu, pilnując aby temperatura wody utrzymywała się między 75 a 80 stopniami Celsjusza.
Gotować ponad 2 godziny. Termometr włożony w szynkowar powinien wskazywać temperaturę 70 stopni.
Po ugotowaniu szynkowar wyjąć i ostudzić w zimniej wodzie, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeżeli gotowaliśmy bez woreczka, aby wyjąć mięso, należy szynkowar zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze