Trwa ładowanie...
d285636
d285636

Papryka chili

Papryka chili wykazuje właściwości bakteriobójcze. Przepisy z papryką chili 123

Papryka chili to nazwa, jaką określa się owoce niektórych, wyjątkowo ostrych gatunków papryk. Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości. Do papryk chili zalicza się między innymi: jalapeno, tabasco, aji, cayenne, piri-piri.

Ostre papryki można kupić jako całe warzywo, ale wykorzystuje się je także do produkcji ostrych przypraw w wersji sproszkowanej.

Kapsaicyna, zawarta w tych warzywach odpowiada za ostry smak. Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę. To przez nią papryczki chili powodują pieczenie i uczucie ostrości w jamie ustnej. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Substancja ta wpływa również na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Inną zaletą kapsaicyny jest fakt, że zapobiega ona zatruciom pokarmowym, które mogą nas dopaść szczególnie w krajach tropikalnych.

Papryka chili wykazuje właściwości bakteriobójcze. W krajach o ciepłym klimacie ostre jedzenie jest dużo bardziej rozpowszechnione. Dlatego też tradycyjne potrawy meksykańskie, azjatyckie czy wywodzące się z Ameryki Południowej są doprawiane dużą ilością chili. Pikantne potrawy jak najbardziej przysługują się zdrowiu, gdyż hamują rozwój bakterii w organizmie i wzmacniają odporność człowieka.

Chili stosowane jest przede wszystkim w tych kuchniach narodowych, których dania cechują się ostrym smakiem. Z pewnością doskonale sprawdzi się ona podczas przygotowywania dań rodem z Meksyku, Portugalii, Indii i Dalekiego Wschodu. Dzięki nim przygotować można między innymi różnego rodzaju sosy i salsy. Nadają się jako dodatki do marynat do mięs. Papryczka (zarówno w formie sproszkowanej przyprawy, jak i w postaci świeżego warzywa) doskonale nadaje się także do dań z innych tradycji kulturowych. Dodać można je do leczo.

Co ciekawe, ostry smak papryczki chili znalazł także zastosowanie w cukiernictwie. Świetnie komponuje się między innymi z czekoladą.

Przepisy

d285636
d285636
d285636
d285636
d285636
d285636
d285636