Awokado zapiekane w boczku. Pyszna przekąska, którą przygotujesz w kilka minut
- Dla lubiących awokado - a jest ich chyba coraz więcej - mam dzisiaj sposób na pyszną i sycącą przekąskę. Nie potrzeba do niej wielu składników ani dużo czasu. Jest idealna wieczór w gronie znajomych, zwłaszcza kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowania. Jednak uwaga: ta przekąska jest dość mocno kaloryczna, więc dbający dietę powinni uważać. Znam jednak takich, którzy bardzo liczą kalorie, ale na widok awokado owiniętego boczkiem po prostu zapominają o swoich dietetycznych zasadach - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- awokado
- boczek - ja używam parzonego
- odrobinę soku z cytryny - na 1 awokado wystarczy 1 łyżka
Przygotuj cieniutkie plastry boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skóry. Możesz także ostrożnie wydrążyć miąższ za pomocą dużej łyżki. Obrane awokado pokrój na cząstki dowolnej wielkości i skrop je lekko sokiem z cytryny. Każdą cząstkę dowolnie ciasno owiń plastrem boczku. Owinięte kawałki awokado ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na ruszcie - dowolnie. Wstaw do piekarnika i zapiekaj do zrumienienia boczku. Jeśli lubisz bardziej chrupiący, wtedy zapiekaj dłużej. Jeśli tylko podpieczony, zapiekaj krócej.
Razem z awokado zapiecz czosnek: przed zapiekaniem przekrój go w poprzek ząbków, posmaruj lekko oliwą lub olejem. Aby boczek nie rozwijał się w trakcie pieczenia, należy cząstki awokado układać końcówką boczku do spodu. Podawaj z chrupiącym pieczywem i pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowym.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze