Trwa ładowanie...
d3wi0y7
19-03-2021 09:32

Połączenie zapiekanki z pizzą. Musisz wypróbować ten przepis

Przepis

W minionej epoce takie zapiekanki określano niekiedy mianem "pizzy". Przepis na taką "pizzę" znajdziemy np. w książce Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z 1984 roku. Najważniejsze składniki to makaron i ser. Cała reszta zależy od naszej wyobraźni i... zawartości lodówki. Joanna proponuje zapiekankę z kiełbasa, pieczarkami i pomidorami. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d3wi0y7
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Składniki
  • 250 g makaronu (np. świderki, muszelki, kolanka)
  • 250 g sera żółtego
  • 400 g kiełbasy (śląska)
  • 250 g pieczarek
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • kilka cienkich plasterków boczku wędzonego surowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło do wysmarowania formy do zapiekania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przepis
  • Makaron ugotować al dente.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Pomidory pokroić i razem z sokiem wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  • Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki.
  • Kiełbasę pokroić na plasterki.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  • Ugotowany makaron przełożyć do formy.
  • Ułożyć na nim pokrojone masło, posypać bułką tartą oraz połową sera. Na serze ułożyć połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, polać połową pomidorów. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Na nich ułożyć drugą połowę kiełbasy, pieczarki i pomidory. Oprószyć solą i pieprzem. Drugą połowę sera wymieszać z obiema paprykami. Posypać nim z wierzchu zapiekankę. Na serze ułożyć w kratkę plastry boczku.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni na około pół godziny.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Połączenie zapiekanki z pizzą. Musisz wypróbować ten przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wi0y7
d3wi0y7
d3wi0y7
d3wi0y7
Więcej tematów
d3wi0y7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj