Połączenie zapiekanki z pizzą. Musisz wypróbować ten przepis

W minionej epoce takie zapiekanki określano niekiedy mianem "pizzy". Przepis na taką "pizzę" znajdziemy np. w książce Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z 1984 roku. Najważniejsze składniki to makaron i ser. Cała reszta zależy od naszej wyobraźni i... zawartości lodówki. Joanna proponuje zapiekankę z kiełbasa, pieczarkami i pomidorami. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Zapiekanka makaronowa z kiełbasąZapiekanka makaronowa z kiełbasą
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 250 g makaronu (np. świderki, muszelki, kolanka)
  • 250 g sera żółtego
  • 400 g kiełbasy (śląska)
  • 250 g pieczarek
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • kilka cienkich plasterków boczku wędzonego surowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło do wysmarowania formy do zapiekania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przepis

  • Makaron ugotować al dente.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Pomidory pokroić i razem z sokiem wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  • Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki.
  • Kiełbasę pokroić na plasterki.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  • Ugotowany makaron przełożyć do formy.
  • Ułożyć na nim pokrojone masło, posypać bułką tartą oraz połową sera. Na serze ułożyć połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, polać połową pomidorów. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Na nich ułożyć drugą połowę kiełbasy, pieczarki i pomidory. Oprószyć solą i pieprzem. Drugą połowę sera wymieszać z obiema paprykami. Posypać nim z wierzchu zapiekankę. Na serze ułożyć w kratkę plastry boczku.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni na około pół godziny.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯