Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Pierś z kurczaka

marynowana i grillowana pierś kurczaka Shutterstock
marynowana i grillowana pierś kurczaka

Pierś z kurczaka, inaczej zwana filetem to część pozbawiona kości oraz skóry. Jest delikatna i nadaje się do wielu potraw. Bardzo często wykorzystywana w polskiej kuchni.

Zwykle pierś z kurczaka jemy w postaci lekkich, drobiowych kotlecików. Jest wszechstronnym rodzajem mięsa, ponieważ oprócz tradycyjnego smażenia, można przyrządzić ją na parze, ugrillować, zapiec czy też pokroić na drobne paseczki i dodać do sosów.

Pierś z kurczaka wykorzystuje się również do przyrządzania nuggetsów. W domu można przyrządzić je na wiele sposobów z różnymi panierkami. Nuggetsy mogą być zarówno smażone, jak i pieczone w piekarniku.
Filet z kurczaka nadaje się także do sałatek. Pokrojony w cienkie paski lub drobną kostkę, odpowiednio zamarynowany stanie się wartościowym uzupełnieniem warzywnych sałatek. Kawałki kurczaka można wykorzystać także do zawijanych tortilli.

Pierś z kurczaka zawiera spore ilości białka i niewielkie ilości tłuszczu. Mięso drobiowe jest chude, bogate w witaminy i sole mineralne, ale przede wszystkim jego prosty sposób obróbki sprawia, że tak często to po niego sięgamy w sklepie.

Wiele osób obawia się nafaszerowanych antybiotykami kurczaków, jednak nie powinniśmy się o to martwić. Wybierając piersi z kurczaka z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego, które pochodzą z polskich hodowli nie musimy obawiać się jego szkodliwego wpływu na nasze zdrowie.

Należy uważać na piersi z białymi paskami, które są oznaką tłuszczu. Ich pojawianie się może świadczyć, że kurczak hodowany był metodą sztucznego napędzania. Jednak jak uspokajają polscy hodowcy oraz lekarze weterynarii, białe prążki na mięsie mogą być uwarunkowane genetycznie. Takie mięso jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Drób, który możemy kupić w polskich sklepach, spełnia wszelkie wyśrubowane polskie i europejskie normy prawne.

Na Bliskim Wschodzie popularna jest szoarma z kurczaka, czyli mięso przyrządzane na specjalnym rożnie, obkrajane w skrawki. W Turcji odpowiednikiem tej potrawy jest kebab, a w Grecji gyros. Mięso podaje się z dodatkiem warzyw w chlebku pita.

Przepisy

d429662
d429662
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662