Kalafiorowa uczta. Prosta zapiekanka
Lubimy zapiekane ziemniaki, makaron i ryż. Dlaczego więc nie spróbować upiec kalafiora? Gdy skosztujemy go z dodatkiem białego sosu i żółtego sera, zapomnimy o nudnej wersji gotowanej z bułką tartą. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na prostą i smaczną zapiekankę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- kalafior
- 50 g masła
- 50 g pszennej mąki
- 500 ml mleka
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odcedzamy je i odkładamy do wystudzenia. Masło roztapiamy w rondelku, po czym dodajemy do niego mleko i mąkę. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Łączymy go z musztardą i startym na tarce serem. Różyczki kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i zalewamy sosem, tak, aby był całkowicie przykryty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze