WP

Kalafiorowa uczta. Prosta zapiekanka - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Lubimy zapiekane ziemniaki, makaron i ryż. Dlaczego więc nie spróbować upiec kalafiora? Gdy skosztujemy go z dodatkiem białego sosu i żółtego sera, zapomnimy o nudnej wersji gotowanej z bułką tartą. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na prostą i smaczną zapiekankę.

Składniki
  • kalafior
  • 50 g masła
  • 50 g pszennej mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
Przepis

Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odcedzamy je i odkładamy do wystudzenia. Masło roztapiamy w rondelku, po czym dodajemy do niego mleko i mąkę. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Łączymy go z musztardą i startym na tarce serem. Różyczki kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i zalewamy sosem, tak, aby był całkowicie przykryty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP