Trwa ładowanie...
d19wsl1
18-07-2018 09:35

Tortille z mieloną wołowiną. Obiad w meksykańskim stylu

Przepis

Dobrze doprawiony mięsny farsz i świeże warzywa zawinięte w pszenny lub kukurydziany placek. Aż ślinka cieknie. Ewa Wachowicz proponuje prosty przepis na tortille z bogatym wnętrzem. Rodzina będzie się zajadać.

d19wsl1
5.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 700 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ew. gotowa mieszanka przypraw do mięs z grilla

Do podania:

  • tortille
  • sałata rzymska

Salsa:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 zielony ogórek
  • 2 cebule dymki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • *
Przepis

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść (do przyprawienia można użyć gotowej mieszanki). Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą.
Z mięsa mielonego uformować płaskie kotleciki i przełożyć je na tackę lub na folię aluminiową (w folii należy zrobić nakłucia). Tak przygotowane mięso upiec na ruszcie. Tortille posmarować wodą i podgrzać (z obu stron) na suchej patelni. Na każdej tortilli, u samej góry, rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pokrojone w cienkie plasterki mięso. Skropić sosem czosnkowym, następnie nałożyć salsę warzywną, ponownie skropić sosem i zawinąć w taki sposób, aby dół był cieńszy, a góra szersza. Dół tortilli owinąć folią aluminiową. Podawać od razu. Nakładając farsz należy u dołu nakładać go najmniej, a im wyżej, tym więcej. Bez problemu zawiniemy wtedy tortillę.

  fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: fot. Grzegorz Kozakiewicz
Tortille z mieloną wołowiną. Obiad w meksykańskim stylu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

45
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19wsl1
d19wsl1
d19wsl1
d19wsl1
Więcej tematów
d19wsl1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj