Tortille z mieloną wołowiną. Obiad w meksykańskim stylu
Dobrze doprawiony mięsny farsz i świeże warzywa zawinięte w pszenny lub kukurydziany placek. Aż ślinka cieknie. Ewa Wachowicz proponuje prosty przepis na tortille z bogatym wnętrzem. Rodzina będzie się zajadać.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 700 g mielonej wołowiny
- 3 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- majeranek
- ew. gotowa mieszanka przypraw do mięs z grilla
Do podania:
- tortille
- sałata rzymska
Salsa:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 zielony ogórek
- 2 cebule dymki
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa
- cytryna
- sól
- pieprz
Sos:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól *
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść (do przyprawienia można użyć gotowej mieszanki). Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą.
Z mięsa mielonego uformować płaskie kotleciki i przełożyć je na tackę lub na folię aluminiową (w folii należy zrobić nakłucia). Tak przygotowane mięso upiec na ruszcie. Tortille posmarować wodą i podgrzać (z obu stron) na suchej patelni. Na każdej tortilli, u samej góry, rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pokrojone w cienkie plasterki mięso. Skropić sosem czosnkowym, następnie nałożyć salsę warzywną, ponownie skropić sosem i zawinąć w taki sposób, aby dół był cieńszy, a góra szersza. Dół tortilli owinąć folią aluminiową. Podawać od razu. Nakładając farsz należy u dołu nakładać go najmniej, a im wyżej, tym więcej. Bez problemu zawiniemy wtedy tortillę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze