Trwa ładowanie...
dwmlpp9
dwmlpp9

Tortille z mieloną wołowiną. Obiad w meksykańskim stylu

Przepis

Dobrze doprawiony mięsny farsz i świeże warzywa zawinięte w pszenny lub kukurydziany placek. Aż ślinka cieknie. Ewa Wachowicz proponuje prosty przepis na tortille z bogatym wnętrzem. Rodzina będzie się zajadać.

3.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Tortille z mieloną wołowiną. Obiad w meksykańskim stylu
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 700 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ew. gotowa mieszanka przypraw do mięs z grilla

Do podania:

  • tortille
  • sałata rzymska

Salsa:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 zielony ogórek
  • 2 cebule dymki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • *
Przepis

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść (do przyprawienia można użyć gotowej mieszanki). Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą.
Z mięsa mielonego uformować płaskie kotleciki i przełożyć je na tackę lub na folię aluminiową (w folii należy zrobić nakłucia). Tak przygotowane mięso upiec na ruszcie. Tortille posmarować wodą i podgrzać (z obu stron) na suchej patelni. Na każdej tortilli, u samej góry, rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pokrojone w cienkie plasterki mięso. Skropić sosem czosnkowym, następnie nałożyć salsę warzywną, ponownie skropić sosem i zawinąć w taki sposób, aby dół był cieńszy, a góra szersza. Dół tortilli owinąć folią aluminiową. Podawać od razu. Nakładając farsz należy u dołu nakładać go najmniej, a im wyżej, tym więcej. Bez problemu zawiniemy wtedy tortillę.

  fot. Grzegorz Kozakiewicz
(fot. Grzegorz Kozakiewicz)
Tortille z mieloną wołowiną. Obiad w meksykańskim stylu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

45
7
Share
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9