Ziemniaczany pomysł na obiad. Zapiekanka Ewy Wachowicz
Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowym i warzywami świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad w większym gronie. Warto spróbować ją już dziś. Koniecznie wypróbujcie ten przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 por
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka majeranku
- ser cheddar
Dekoracja:
- natka pietruszki
Mięso zmielić w maszynce. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na maśle . Dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić dłońmi. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać I pokroić w 2-3 cm talarki. Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać bulionem. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i roztartym w dłoniach
majerankiem.
Piec w 200 stopniach przez około 1,5 godziny. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Po upieczeniu dekorować natką pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze