Placki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki Cymbaluk

Meksykańskie placuszki z płatków owsianych można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę. W płatkach owsianych znajdziesz wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: błonnik, węglowodany, białko, witaminy, sole mineralne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki swoim właściwościom płatki poprawiają koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu i zapobiegają powstawaniu chorób cywilizacyjnych.

Placki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki CymbalPlacki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki Cymbal
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 120 g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki (jeśli lubisz ostre potrawy)
  • 50 g semoliny (pszenicy durum)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Sos jogurtowy:

  • jogurt
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryczka jalapeño (jeśli lubisz)
  • 1/2 łyżki cukru
  • 3 łyżki białego octu winnego

Przepis

  • Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekaj.
  • W misce wymieszaj płatki owsiane, masło orzechowe i chili w proszku. Dodaj do tego 3 łyżki jogurtu, kukurydzę, paprykę, pietruszkę, semolinę, sól i pieprz, następnie całość ugnieć na masę i odstaw ją na 15 minut.
  • W tym czasie przygotuj sos. Obierz i posiekaj drobno czosnek i cebulę. Dodaj resztę jogurtu, dopraw solą, cukrem i białym octem winnym. (Opcja na ostro: dodaj zielone jalapeño pokrojone w cienkie krążki).
  • Z masy formuj kotleciki i używając pędzelka, posmaruj je olejem. Smaż przez 4–5 minut z każdej strony.
  • Kotleciki i sos jogurtowy zapakuj w osobnych pudełkach.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu