Trwa ładowanie...
d2cnfso
19-05-2021 08:36

Placki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki Cymbaluk

Przepis

Meksykańskie placuszki z płatków owsianych można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę. W płatkach owsianych znajdziesz wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: błonnik, węglowodany, białko, witaminy, sole mineralne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki swoim właściwościom płatki poprawiają koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu i zapobiegają powstawaniu chorób cywilizacyjnych.

d2cnfso
3.3
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 120 g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki (jeśli lubisz ostre potrawy)
  • 50 g semoliny (pszenicy durum)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Sos jogurtowy:

  • jogurt
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryczka jalapeño (jeśli lubisz)
  • 1/2 łyżki cukru
  • 3 łyżki białego octu winnego
Przepis
  • Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekaj.
  • W misce wymieszaj płatki owsiane, masło orzechowe i chili w proszku. Dodaj do tego 3 łyżki jogurtu, kukurydzę, paprykę, pietruszkę, semolinę, sól i pieprz, następnie całość ugnieć na masę i odstaw ją na 15 minut.
  • W tym czasie przygotuj sos. Obierz i posiekaj drobno czosnek i cebulę. Dodaj resztę jogurtu, dopraw solą, cukrem i białym octem winnym. (Opcja na ostro: dodaj zielone jalapeño pokrojone w cienkie krążki).
  • Z masy formuj kotleciki i używając pędzelka, posmaruj je olejem. Smaż przez 4–5 minut z każdej strony.
  • Kotleciki i sos jogurtowy zapakuj w osobnych pudełkach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis pochodzi z ebooka Julki Cymbaluk "SmaczneGO! Lunch boxy dla małych i dużych"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Placki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki Cymbaluk
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj