Placki ziemniaczano-szpinakowe z guacamole. Klasyk w nowej odsłonie
- Zrobiłam kiedyś te placki na obiad i nie miałam pomysłu, z czym je podać, z jakim sosem. Na to mój mąż – zrób do tego guacamole. Bingo! To był strzał w dziesiątkę. Wytrawne placki, guacamole, świeże, soczyste pomidory i obiad gotowy - przekonuje Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ½ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1–2 ząbki czosnku
- 50 g świeżego szpinaku
- 1–2 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Guacamole:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- sól
- szklanka pomidorków koktajlowych
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, to samo zrobić z czosnkiem i cebulą. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Całość przełożyć do sitka, zawiesić nad miseczką i odczekać około 15 minut. Można przykryć je talerzykiem. Po tym czasie wylać wodę, która wypłynęła z ziemniaków. W tym czasie zrobić guacamole: awokado przekroić na pół, wyjąc pestkę, obrać, a miąższ przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól i sok z cytryny. Zmiksować na gładko. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać 1–2 łyżki mąki z ciecierzycy (najlepiej ją przesiać, żeby nie było grudek), posiekany drobno szpinak, sól i całość wymieszać. Uformować małe placuszki i usmażyć je na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine. Gorące placki podawać z guacamole i pokrojonymi pomidorkami.
Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.
Magda Gembacka – psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze