Trwa ładowanie...
d2nzu3o
d2nzu3o

Placki ziemniaczano-szpinakowe z guacamole. Klasyk w nowej odsłonie

Przepis

- Zrobiłam kiedyś te placki na obiad i nie miałam pomysłu, z czym je podać, z jakim sosem. Na to mój mąż – zrób do tego guacamole. Bingo! To był strzał w dziesiątkę. Wytrawne placki, guacamole, świeże, soczyste pomidory i obiad gotowy - przekonuje Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".

2.8
(20 głosów)
Oceń:
d2nzu3o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Placki ziemniaczano-szpinakowe z guacamole. Klasyk w nowej odsłonie
Więcej warzyw na talerzu
Składniki
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1–2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • sól
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Guacamole:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • szklanka pomidorków koktajlowych
Przepis

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, to samo zrobić z czosnkiem i cebulą. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Całość przełożyć do sitka, zawiesić nad miseczką i odczekać około 15 minut. Można przykryć je talerzykiem. Po tym czasie wylać wodę, która wypłynęła z ziemniaków. W tym czasie zrobić guacamole: awokado przekroić na pół, wyjąc pestkę, obrać, a miąższ przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól i sok z cytryny. Zmiksować na gładko. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać 1–2 łyżki mąki z ciecierzycy (najlepiej ją przesiać, żeby nie było grudek), posiekany drobno szpinak, sól i całość wymieszać. Uformować małe placuszki i usmażyć je na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine. Gorące placki podawać z guacamole i pokrojonymi pomidorkami.

Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.

Magda Gembacka – psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone.

Materiały prasowe
Placki ziemniaczano-szpinakowe z guacamole. Klasyk w nowej odsłonie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2nzu3o

Podziel się opinią

34
20
Share
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o