Placki ziemniaczano-szpinakowe z guacamole. Klasyk w nowej odsłonie
- Zrobiłam kiedyś te placki na obiad i nie miałam pomysłu, z czym je podać, z jakim sosem. Na to mój mąż – zrób do tego guacamole. Bingo! To był strzał w dziesiątkę. Wytrawne placki, guacamole, świeże, soczyste pomidory i obiad gotowy - przekonuje Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1–2 ząbki czosnku
- 50 g świeżego szpinaku
- 1–2 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Guacamole:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- sól
- szklanka pomidorków koktajlowych
Przepis
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, to samo zrobić z czosnkiem i cebulą. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Całość przełożyć do sitka, zawiesić nad miseczką i odczekać około 15 minut. Można przykryć je talerzykiem. Po tym czasie wylać wodę, która wypłynęła z ziemniaków. W tym czasie zrobić guacamole: awokado przekroić na pół, wyjąc pestkę, obrać, a miąższ przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól i sok z cytryny. Zmiksować na gładko. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać 1–2 łyżki mąki z ciecierzycy (najlepiej ją przesiać, żeby nie było grudek), posiekany drobno szpinak, sól i całość wymieszać. Uformować małe placuszki i usmażyć je na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine. Gorące placki podawać z guacamole i pokrojonymi pomidorkami.