Zupa meksykańska. Zastąpi dwudaniowy obiad
Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska. To smakowita propozycja na chłodne wieczory. Połączenie mięsa mielonego z warzywami i nutką chili to niebo w gębie. Zupa meksykańska to doskonała potrawa dla miłośników intensywnych smaków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 litry bulionu
- 1 puszka groszku
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1 puszka pomidorów
- pieprz cayenne, papryka czerwona mielona słodka i ostra, czosnek granulowany, oregano, kumin, cukier do smaku
- świeża kolendra
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i paprykę, dodajemy mięso, a kiedy zmieni kolor dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Odcedzamy kukurydzę, groszek i fasolę z zalewy.
- Do garnka dolewamy bulion, dodajemy konserwowe warzywa oraz pomidory. Doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 15-20 minut.
- Przed podaniem posypujemy żółtym serem i kolendrą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze