Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą
Sałatka jarzynowa kojarzy się przede wszystkim z różnego rodzaju świętami i imprezami rodzinnymi. Gości na naszych stołach regularnie, a przepisy przekazują nam nasze babcie i prababcie. Poznaj alternatywną wersję tej sałatki - z dodatkiem wędzonej makreli. W ten sposób urozmaicisz nieco tradycję.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g marchewki z groszkiem (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
- 3 ogórki kiszone
- 2 średniej wielkości kwaśne jabłka
- sok z połowy cytryny
- 3 jajka ugotowane na twardo
- połowa wędzonej makreli
- 1 mała cebula
- kukurydza z puszki
- koperek do dekoracji
- majonez, musztarda, pieprz, sól do smaku.
Marchew z groszkiem wrzucam do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy na sitku do ostygnięcia i odcieknięcia. Odlewamy wodę spod kukurydzy.
Następnie przelewamy ziarenka kukurydzy zimną wodą i również zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórki również kroimy w małą kostkę. Jajka obieramy i też kroimy w kostkę.
Z makreli zdejmujemy skórkę, wyjmujemy ości i rozdzielamy na małe kawałki za pomocą widelca lub palców (wtedy będziemy mieć pewność, że żadna ość nie dostanie się do sałatki). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce i dodajemy odpowiednią dla nas ilość majonezu oraz niewielką ilość musztardy.
Doprawiamy pieprzem i solą (z solą uważamy, gdyż ogórki i makrela są już słone). Dekorujemy koperkiem.
Zobacz także: banany smażone w miodzie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze