Pasta z wędzonej makreli. Hit PRL w prostym przepisie
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą to klasyk polskiej kuchni. Doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Przepis przypomina Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jajka należy umyć i ugotować na twardo. Ostudzone jajka obrać ze skorupek.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Wędzoną makrelę przekroić wzdłuż i oddzielić mięso od skóry i kręgosłupa. Usunąć dokładnie wszystkie ości, a mięso rozgnieść delikatnie widelcem.
- Ogórki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tartce. Wymieszać w miseczce makrelę z posiekaną cebulą, ogórkami i jajkami.
- Dodać 2-3 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczkę musztardy.
- Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl