Trwa ładowanie...
d1h906k
28-03-2021 08:40

Pasta z wędzonej makreli. Hit PRL w prostym przepisie

Przepis

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą to klasyk polskiej kuchni. Doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Przepis przypomina Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

d1h906k
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 1 średniej wielkości wędzona makrela
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 średnie ogórki konserwowe
  • musztarda
  • majonez
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: pomidorki koktajlowe
Przepis
  • Jajka należy umyć i ugotować na twardo. Ostudzone jajka obrać ze skorupek.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Wędzoną makrelę przekroić wzdłuż i oddzielić mięso od skóry i kręgosłupa. Usunąć dokładnie wszystkie ości, a mięso rozgnieść delikatnie widelcem.
  • Ogórki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tartce. Wymieszać w miseczce makrelę z posiekaną cebulą, ogórkami i jajkami.
  • Dodać 2-3 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczkę musztardy.
  • Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Pasta z wędzonej makreli. Hit PRL w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h906k
d1h906k
d1h906k
d1h906k
Więcej tematów
d1h906k