Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!
Ogórki szklarniowe są dłuższe od gruntowych i mają gładką skórkę. Najczęściej kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek lub przygotowujemy z nich mizerię. Jednak ogórki szklarniowe możemy również... zakisić. ten sposób jest znany w Rosji. Wykorzystajcie przepis rosyjskich gospodyń.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Do czystego szklanego słoika włóż zioła i przyprawy (posiekaj ząbki czosnku).
Ogórki pokrój (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na mniejsze kawałki - ok. 3-4 cm).
Włóż ogórki do słoika (lepiej postawić słoik na boku, wtedy paski się nie łamią).
Do miski wlej 2 szklanki zimnej przegotowanej wody i rozpuść w niej cukier i sól. Wlej ocet.
Zalej ogórki powstałą solanką. Jeśli to konieczne, dodaj wodę na górę słoika.
Nie zamykaj słoika pokrywką i nie wkładaj go do lodówki. Gotowe w 1-3 dni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze