Trwa ładowanie...
d2br7kg
02-06-2021 10:12

Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!

Przepis

Ogórki szklarniowe są dłuższe od gruntowych i mają gładką skórkę. Najczęściej kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek lub przygotowujemy z nich mizerię. Jednak ogórki szklarniowe możemy również... zakisić. ten sposób jest znany w Rosji. Wykorzystajcie przepis rosyjskich gospodyń.

d2br7kg
3.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

*Na 1,5 litrowy słoik: *

  • 3 długie ogórki
  • 4-5 łyżek octu
  • 2-2,5 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-4 łyżeczki soli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-5 ząbków czosnku
  • koper, chrzan, liście czarnej porzeczki i liście wiśni
Przepis

Do czystego szklanego słoika włóż zioła i przyprawy (posiekaj ząbki czosnku).
Ogórki pokrój (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na mniejsze kawałki - ok. 3-4 cm).
Włóż ogórki do słoika (lepiej postawić słoik na boku, wtedy paski się nie łamią).
Do miski wlej 2 szklanki zimnej przegotowanej wody i rozpuść w niej cukier i sól. Wlej ocet.
Zalej ogórki powstałą solanką. Jeśli to konieczne, dodaj wodę na górę słoika.
Nie zamykaj słoika pokrywką i nie wkładaj go do lodówki. Gotowe w 1-3 dni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2br7kg
d2br7kg
d2br7kg
d2br7kg
Więcej tematów
d2br7kg