Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!

Ogórki szklarniowe są dłuższe od gruntowych i mają gładką skórkę. Najczęściej kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek lub przygotowujemy z nich mizerię. Jednak ogórki szklarniowe możemy również... zakisić. ten sposób jest znany w Rosji. Wykorzystajcie przepis rosyjskich gospodyń.

Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!
oprac. Katarzyna Gileta

*Na 1,5 litrowy słoik: *

  • 3 długie ogórki
  • 4-5 łyżek octu
  • 2-2,5 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-4 łyżeczki soli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-5 ząbków czosnku
  • koper, chrzan, liście czarnej porzeczki i liście wiśni

Przepis

Do czystego szklanego słoika włóż zioła i przyprawy (posiekaj ząbki czosnku).
Ogórki pokrój (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na mniejsze kawałki - ok. 3-4 cm).
Włóż ogórki do słoika (lepiej postawić słoik na boku, wtedy paski się nie łamią).
Do miski wlej 2 szklanki zimnej przegotowanej wody i rozpuść w niej cukier i sól. Wlej ocet.
Zalej ogórki powstałą solanką. Jeśli to konieczne, dodaj wodę na górę słoika.
Nie zamykaj słoika pokrywką i nie wkładaj go do lodówki. Gotowe w 1-3 dni.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki