Trwa ładowanie...
db2tbzr

Ogórki

123
Źródło: 123

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Smakuje dobrze na kanapce, można z niego zrobić tradycyjną polską mizerię, a także zakisić lub zakonserwować na jesień.

Ogórki uprawiane były w Indiach już 3 tys. lat temu, a obecnie zostały rozpowszechnione i uprawiane są w każdej strefie klimatycznej. Ogórek należy do warzyw dyniowatych.

Wartość odżywcza ogórka polega głównie na smaku i usprawnianiu procesu trawienia. Owoce ogórka zawierają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Większość składników znajduje się nie w miąższu, lecz w skórce.

Surowych ogórków nie powinno łączyć się z innymi warzywami, takimi jak pomidory czy papryka, gdyż ich wzajemne działanie eliminuje witaminy. Są niskokaloryczne, więc to dobre warzywo dla osób na diecie.
Ogórki zawierają kukurbitacyny - substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa - które mają właściwości przeciwnowotworowe.

Ogórek to warzywo, które w prawie 97 proc. składa się z wody. W związku z tym w upalne dni można po niego sięgnąć zamiast wody czy soków owocowych. Powinny o tym pomyśleć zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca, gdyż ogórek dodatkowo zawiera potas.

Ogrom wody, jaki znajduje się w ogórku pomaga także w pozbyciu się nadmiary wody w organizmie. Oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i działa moczopędnie.

Ogórek to warzywo zasadotwórcze, dlatego szczególnie polecane jest dla osób przemęczonych, narzekających na brak energii czy zmagających się z częstymi infekcjami. Są to objawy typowe dla zakwaszenia organizmu, z którymi ogórek świetnie sobie poradzi.

Kiszony ogórek posiada kilka zalet, których brakuje surowym ogórkom. Po pierwsze, w procesie kiszenia wytwarza się bardzo duża ilość witaminy C. Dlatego kiszone są jej bogatym źródłem. Ogórki kiszone wspomagają procesy trawienne. Są wskazane zwłaszcza przy posiłkach złożonych z cięższych potraw.

Ogórek zakorzeniony jest silnie nie tylko w polskiej kuchni, ale także kosmetyce.

Przepisy

db2tbzr
db2tbzr
db2tbzr
db2tbzr
db2tbzr
db2tbzr
Więcej tematów
db2tbzr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj