Kremowa zupa z kukurydzy. Receptura ma ponad 100 lat
- W oryginalnym przepisie zaleca się, żeby cebulkę sparzyć mlekiem, przecedzić mleko i więcej cebuli nie używać. Ja jednak zdecydowałam się na użycie szalotki, która ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż tradycyjna biała cebula. Oprócz tego w moich dodatkach pojawił się aromatyczny ser cheddar. Ależ on podbija smak kremu! Do tego doprawienie pieprzem cayenne i jest maksymalnie kukurydziana i wyborna zupa-krem - pisze Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- Pieprz czarny i cayenne do smaku oraz sól
- 120 g sera cheddar
- 1 szt szalotek
- 200 ml mleka
- 300 g kukurydzy
Kukurydzę z puszki dodaję do zimnej wody i ustawiam garnuszek na wolnym ogniu. Gotuję przez ok. 10 minut. Obieram szalotkę i drobno ją siekam, sparzam ją gorącym mlekiem. Jak tylko podgotuję kukurydzę dodaję mleko z cebulką i pokrojony w kostkę ser cheddar. Zostawiam na ogniu do momentu aż ser się idealnie roztopi. Na koniec wszystko blenduję i dodaję łyżeczkę masła i łyżeczkę mąki. Mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Krem z kukurydzy podaję z nachosami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze