WP

Kremowa zupa z kukurydzy. Receptura ma ponad 100 lat - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Przepisy tradycyjne
Podziel się

- W oryginalnym przepisie zaleca się, żeby cebulkę sparzyć mlekiem, przecedzić mleko i więcej cebuli nie używać. Ja jednak zdecydowałam się na użycie szalotki, która ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż tradycyjna biała cebula. Oprócz tego w moich dodatkach pojawił się aromatyczny ser cheddar. Ależ on podbija smak kremu! Do tego doprawienie pieprzem cayenne i jest maksymalnie kukurydziana i wyborna zupa-krem - pisze Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

Składniki
  • Pieprz czarny i cayenne do smaku oraz sól
  • 120 g sera cheddar
  • 1 szt szalotek
  • 200 ml mleka
  • 300 g kukurydzy
Przepis

Kukurydzę z puszki dodaję do zimnej wody i ustawiam garnuszek na wolnym ogniu. Gotuję przez ok. 10 minut. Obieram szalotkę i drobno ją siekam, sparzam ją gorącym mlekiem. Jak tylko podgotuję kukurydzę dodaję mleko z cebulką i pokrojony w kostkę ser cheddar. Zostawiam na ogniu do momentu aż ser się idealnie roztopi. Na koniec wszystko blenduję i dodaję łyżeczkę masła i łyżeczkę mąki. Mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Krem z kukurydzy podaję z nachosami.

Zobacz też: pierogi z morelami według przepisu z 1910 roku

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP