Przekąski z ogórkiem
Bardzo ciekawa propozycja na podanie kanapek z białym serkiem i zielonym ogórkiem. Zdrowe, smaczne, a do tego apetycznie wyglądające na talerzu. Przepis pochodzi z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 6 kromek chleba tostowego
- 500 g białego twarożku
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pestek dyni i słonecznika
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- zielony ogórek pokrojony w cienkie plastry
Serek włożyć do miseczki, szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka. W zależności od serka dodać od 1 do 3 łyżek jogurtu, pamiętając o tym, aby nie był za rzadki. Doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać.
Pestki rozdrobnić, wsypać na płaski talerz.
Z kromek chleba tostowego obciąć skórki. Można je pokroić na małe kawałki, wysuszyć i wykorzystać jako grzanki do zupy. Kromki chleba posmarować pastą serową. Przykryć drugą kromką. Wierzch posmarować serkiem, ułożyć plastry ogórka lekko dociskając, na zakładkę. Kromkę odwrócić, obciąć brzegi ogórka. Odwróconą kromkę również posmarować, ułożyć ogórek, odwrócić obciąć brzegi ogórka. Boki posmarować również serkiem. Przekroić po skosie i ten bok posmarować. Boki powstałych trójkątów maczać w w pestkach dyni i słonecznika. Ułożyć na desce i serwować na śniadanie lub podwieczorek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze