Kotlety mielone z kukurydzą. Jeszcze lepsze niż tradycyjne
- Takie kotlety są świetne jako danie obiadowe a także super pasują jako dodatek na kanapki. Możemy je wykorzystać nawet do sałatki, zrobić domowego burgera - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 4 pieczarki
- kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 6 łyżek mleka
- sól, pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
- bułka tarta z siemieniem do obtoczenia kotletów
- olej rzepakowy
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, kukurydzę, paprykę, zioła, sól, pieprz i mleko. Mieszamy. Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i por drobno kroimy i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej z siemieniem - bułkę miksuje razem z siemieniem lnianym. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kotlety na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Możemy także upiec je w piekarniku. Podajemy z surówkami, ziemniakami, ryżem, buraczkami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze