Trwa ładowanie...
d2xe671
Marzena Szkodzińska

Kotlety mielone z kukurydzą. Jeszcze lepsze niż tradycyjne

Przepis

- Takie kotlety są świetne jako danie obiadowe a także super pasują jako dodatek na kanapki. Możemy je wykorzystać nawet do sałatki, zrobić domowego burgera - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

d2xe671
1.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kulinarna Maniusia
Źródło: Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego
  • puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 4 pieczarki
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • sól, pieprz
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
  • bułka tarta z siemieniem do obtoczenia kotletów
  • olej rzepakowy
Przepis

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, kukurydzę, paprykę, zioła, sól, pieprz i mleko. Mieszamy. Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i por drobno kroimy i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej z siemieniem - bułkę miksuje razem z siemieniem lnianym. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kotlety na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Możemy także upiec je w piekarniku. Podajemy z surówkami, ziemniakami, ryżem, buraczkami.

Kotlety mielone z kukurydzą. Jeszcze lepsze niż tradycyjne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
5
Share
d2xe671

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xe671
d2xe671
d2xe671
d2xe671
Więcej tematów
d2xe671