Meksykańskie polędwiczki. Mięso, które rozpływa się w ustach
Polędwiczki wieprzowe duszone w wyrazistym meksykańskim sosie z kukurydzą. Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z ryżem. Przekonajcie się sami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 10 łyżek ketchupu pikantnego
- 6 łyżek soku z pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- ½ puszki kukurydzy
Przepis
- Mięso myję, osuszam kroję w plastry i delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą. Następnie smażę na rozgrzanym oleju.
- Na drugiej większej patelni na rozgrzanym oleju, smażę obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlewam ketchup, koncentrat pomidorowy, sok z pomarańcza,, wsypuję majeranek, paprykę ostrą i gotuję do chwili połączenia się składników. Kukurydze odlewam z zalewy i dodaję do sosu.
- Mięso po usmażeniu zanurzam w sosie i dwie minutki gotuję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl