Meksykańskie polędwiczki. Mięso, które rozpływa się w ustach
Polędwiczki wieprzowe duszone w wyrazistym meksykańskim sosie z kukurydzą. Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z ryżem. Przekonajcie się sami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 10 łyżek ketchupu pikantnego
- 6 łyżek soku z pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- ½ puszki kukurydzy
- Mięso myję, osuszam kroję w plastry i delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą. Następnie smażę na rozgrzanym oleju.
- Na drugiej większej patelni na rozgrzanym oleju, smażę obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlewam ketchup, koncentrat pomidorowy, sok z pomarańcza,, wsypuję majeranek, paprykę ostrą i gotuję do chwili połączenia się składników. Kukurydze odlewam z zalewy i dodaję do sosu.
- Mięso po usmażeniu zanurzam w sosie i dwie minutki gotuję.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze