Rosti, czyli placki z ziemniaków
Chrupie i niezwykle aromatyczne. Podawane z chrzanowym jogurtem i wędzoną rybą. To nie tylko doskonały obiad, ale i świetna propozycja na małą przystawkę - wystarczy tylko usmażyć miniplacuszki.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- 8 ziemniaków
- 1 ugotowany burak
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 3 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka koperku
- 1 ogórek
- 1 wędzona makrela
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych (cienkich) oczkach. przełożyć na sito położone na misce, aby mogła ściekać woda ze skrobią. Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce o takich samych oczkach. Do dużej miski przełożyć odciśnięte mocno ziemniaki. Odlać wodę, która pozostała na dnie miski, uważając, aby nie pozbyć się skrobi, która powinna być na jej dnie. Skrobię przełożyć do miski z ziemniakami. następnie dodać starty burak, roztopione masło, mąkę, jajko i sól. Całość delikatnie wymieszać, aby połączyć składniki. Na dnie dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej placki, wykładając po 2 łyżki na sztukę, lekko spłaszczając całość. Smażyć na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony. Przygotować sos jogurtowy poprzez połączenie jogurtu, chrzanu koperku i skórki z cytryny. Ogórek pokroić za pomocą obieraczki na długie wstążki. Na talerz wykładać rosti, na nie odrobinę kremu jogurtowego, zielony ogórek i kawałki wędzonej makreli. Całość oprószyć pieprzem.
Więcej pyszności znajdziecie w książce Kingi Paruzel "Fleksitarianizm"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze