Rosti, czyli placki z ziemniaków

Chrupie i niezwykle aromatyczne. Podawane z chrzanowym jogurtem i wędzoną rybą. To nie tylko doskonały obiad, ale i świetna propozycja na małą przystawkę - wystarczy tylko usmażyć miniplacuszki.

Rosti, czyli placki z ziemniakówRosti, czyli placki z ziemniaków

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 1 ugotowany burak
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 ogórek
  • 1 wędzona makrela
  • pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przepis

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych (cienkich) oczkach. przełożyć na sito położone na misce, aby mogła ściekać woda ze skrobią. Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce o takich samych oczkach. Do dużej miski przełożyć odciśnięte mocno ziemniaki. Odlać wodę, która pozostała na dnie miski, uważając, aby nie pozbyć się skrobi, która powinna być na jej dnie. Skrobię przełożyć do miski z ziemniakami. następnie dodać starty burak, roztopione masło, mąkę, jajko i sól. Całość delikatnie wymieszać, aby połączyć składniki. Na dnie dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej placki, wykładając po 2 łyżki na sztukę, lekko spłaszczając całość. Smażyć na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony. Przygotować sos jogurtowy poprzez połączenie jogurtu, chrzanu koperku i skórki z cytryny. Ogórek pokroić za pomocą obieraczki na długie wstążki. Na talerz wykładać rosti, na nie odrobinę kremu jogurtowego, zielony ogórek i kawałki wędzonej makreli. Całość oprószyć pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się