Pieczona makrela. Smakowity przepis na rybę
Makrela pieczona w sosie pomidorowym to sposób na szybki, smaczny i zdowy obiad. Tak przygotowana rybka doskonale smakuje z ryżem lub ziemniakami. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rybę oczyścić: usunąć głowę i końcówkę ogona z płetwą, wypatroszyć. Tak przygotowaną makrelę opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na mniejsze kawałki bez przecinania wzdłuż.
- Na każdym kawałku naciąć delikatnie skórę. Skropić rybę sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem.
- Obrać czosnek i pokroić na plasterki. Kapary osączyć z zalewy.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlać passatę, doprawić solą i pieprzem i solą. Dodać część kaparów i czosnek. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Wstawić rybę i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 min.
- Po wyjęciu z piekarnika całość posypać resztą kaparów i od razu podawać na stół.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl