Trwa ładowanie...
d4fhnk3
d4fhnk3

Pieczona makrela. Smakowity przepis na rybę

Przepis

Makrela pieczona w sosie pomidorowym to sposób na szybki, smaczny i zdowy obiad. Tak przygotowana rybka doskonale smakuje z ryżem lub ziemniakami. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Pieczona makrela. Smakowity przepis na rybę
Daylicooking
Składniki
  • 2 świeże makrele
  • ok. 350 ml passaty pomidorowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki kaparów (3-4 łyżki)
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
Przepis
  • Rybę oczyścić: usunąć głowę i końcówkę ogona z płetwą, wypatroszyć. Tak przygotowaną makrelę opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na mniejsze kawałki bez przecinania wzdłuż.
  • Na każdym kawałku naciąć delikatnie skórę. Skropić rybę sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Obrać czosnek i pokroić na plasterki. Kapary osączyć z zalewy.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlać passatę, doprawić solą i pieprzem i solą. Dodać część kaparów i czosnek. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Wstawić rybę i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 min.
  • Po wyjęciu z piekarnika całość posypać resztą kaparów i od razu podawać na stół.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Pieczona makrela. Smakowity przepis na rybę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
Więcej tematów
d4fhnk3