Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
Jola Caputa jest popularną blogerką kulinarną. Właśnie wydała książkę ze swoimi przepisami, w której dzieli się pomysłami na smaczne, łatwe w przygotowaniu i niedrogie dania. Jednym z nich jest lekka sałatka makaronowa z wędzoną makrelą. Idealna na obiad lub kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 wędzona makrela
- 100 g drobnego makaronu
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 duże garście mieszanych sałat (np. rukola, roszponka, sałata lodowa)
- ½ pęczka szczypiorku
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wystudź. Makrelę oczyść z ości, podziel na małe kawałki. Do miski przełóż makaron, dodaj makrelę, przekrojone na połówki pomidorki, sałaty, posiekany szczypiorek, wymieszaj. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze