Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych
- Ta zupa może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje naprawdę pysznie. Świeże ogórki także nadają się na zupę - przekonuje Małgorzata autorka bloga "Daylicooking". Zupę można ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. - Smak tej zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera sporo soli mineralnych, tak potrzebnych przy upałach. Pomysł okazał się naprawdę trafiony i ta zupa gości w mojej kuchni zawsze, kiedy kończą się w słoiku ogórki - dodaje blogerka. Spróbujcie koniecznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- około 750 g świeżych ogórków (użyłam gruntowych)
- około 1 litr wody po ogórkach małosolnych
- 100 g ryżu
- 3 łyżki neutralnej w smaku oliwie lub oleju
- 1 średnia cebula
- 4 większe ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 większe liście laurowe
- 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz
- woda lub rosół lub bulion
Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić (mieszając) na średnim ogniu cebulę i czosnek. Dodać ogórki, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszając co jakiś czas dusić na średnim ogniu przez około 4-5 minut.
W tym czasie przepłukać ryż i podgotować go w około 1 litrze lekko osolonej wody (rosołu lub bulionu). Ryz powinien być al dente. Razem z wodą przelać go do garnka z ogórkami. Gotować razem do miękkości ryżu i ogórków. Na koniec wlać wodę z ogórków małosolnych, zagotować, przyprawić solą i mielonymi płatkami chilli (lub pieprzu). Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać płynu. Zupę podawać z dobrą kwaśną śmietaną.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze