Trwa ładowanie...
d4i1ksi
21-08-2019 14:42

Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych

Przepis

- Ta zupa może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje naprawdę pysznie. Świeże ogórki także nadają się na zupę - przekonuje Małgorzata autorka bloga "Daylicooking". Zupę można ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. - Smak tej zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera sporo soli mineralnych, tak potrzebnych przy upałach. Pomysł okazał się naprawdę trafiony i ta zupa gości w mojej kuchni zawsze, kiedy kończą się w słoiku ogórki - dodaje blogerka. Spróbujcie koniecznie!

d4i1ksi
4.8
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Dailycooking
Źródło: Dailycooking
Składniki
  • około 750 g świeżych ogórków (użyłam gruntowych)
  • około 1 litr wody po ogórkach małosolnych
  • 100 g ryżu
  • 3 łyżki neutralnej w smaku oliwie lub oleju
  • 1 średnia cebula
  • 4 większe ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 2 większe liście laurowe
  • 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz
  • woda lub rosół lub bulion
Przepis

Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić (mieszając) na średnim ogniu cebulę i czosnek. Dodać ogórki, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszając co jakiś czas dusić na średnim ogniu przez około 4-5 minut.
W tym czasie przepłukać ryż i podgotować go w około 1 litrze lekko osolonej wody (rosołu lub bulionu). Ryz powinien być al dente. Razem z wodą przelać go do garnka z ogórkami. Gotować razem do miękkości ryżu i ogórków. Na koniec wlać wodę z ogórków małosolnych, zagotować, przyprawić solą i mielonymi płatkami chilli (lub pieprzu). Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać płynu. Zupę podawać z dobrą kwaśną śmietaną.

Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
Więcej tematów
d4i1ksi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj