WP

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla niej i dla niego - Przepis

Trwa ładowanie...
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Kuchennymi Drzwiami
Podziel się

Królik duszony w grzybowym sosie poleca się na niedzielny obiad. - Przygotowanego tak królika podajemy od zawsze z półfrancuskimi kluseczkami lub podpieczoną bagietką. Wino białe, idealnie schłodzone dopełni tę doskonałość! - zachwyca się autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Składniki
  • 1 tuszka królika
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml wiejskiej śmietany
  • 300 g świeżych borowików
  • 2 łyżki świeżego kopru
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Tuszkę królika dzielimy na 8 części, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Borowiki czyścimy i wycieramy zwilżonym papierem kuchennym. Po wyjęciu mięsa z lodówki, pozwalamy mu dojść do temperatury pokojowej – 30 minut wystarczy. Do głębokiej patelni wkładamy masło klarowane i podgrzewamy je. Układamy kawałki królika i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Dodajemy posiekane dymki, czosnek, wlewamy wino i śmietanę, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywą i dusimy na średnim ogniu przez 30 minut. Dodajemy borowiki i ewentualnie wlewamy 100 ml wody, jeżeli odparuje dużo płynu. Dusimy pod przykryciem jeszcze 20 minut. Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym świeżym koprem i podajemy.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP