Trwa ładowanie...
d3xr9h6
d3xr9h6

Koperek

Koperek najczęściej ląduje na polskich stołach jako dodatek do ziemniaków i mizerii. Przepisy z koperkiem Shutterstock
Koperek najczęściej ląduje na polskich stołach jako dodatek do ziemniaków i mizerii. Przepisy z koperkiem

Nie ulega wątpliwości, że koperek jest jedną z najczęściej używanych w kuchni europejskiej przypraw. Bez trudu możemy uprawiać go w ogródku, a nawet na kuchennym parapecie. Szczególnie wiele zastosowań znajduje w kuchni polskiej, ponieważ świetnie pasuje do dań z kapusty. Koperek to jednak nie tylko przyprawa, ale także roślina lecznicza.

Już starożytni Rzymianie i Grecy doceniali właściwości lecznicze koperku. Roślina pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji i znana była także Egipcjanom. Istnieją legendy, że wespół z czosnkiem koperek miał moc odstraszania duchów, a w średniowieczu przyrządzano z niego magiczne eliksiry. Koperek należy także do tzw. roślin biblijnych. Wzmianki o nim możemy znaleźć m.in. w Ewangelii św. Mateusza.

Koperek – właściwości
Cenimy koperek ze względu na jego niepowtarzalny aromat i smak, jaki nadaje potrawom. Warto
wiedzieć jednak, że koperek to także źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Regularne dodawanie
koperku do potraw pozwala dostarczyć organizmowi wielu witamin: D, E, K, H, a także C i witamin z grupy B. Ponadto jedząc koperek, przyswajamy także cenne minerały, jak choćby magnez, żelazo czy fosfor.

Znane są lecznicze właściwości koperku w przypadkach problemów trawiennych i wzdęć. Powinny też sięgać po niego kobiety karmiące. Koperek korzystnie wpływa bowiem na laktację. Picie naparu z koperku (liści lub nasion) jest też korzystne dla niemowlaków. Pomaga rozwiązać problem kolek i uciążliwej czkawki. Z tego typu właściwości znana jest zwłaszcza jedna z odmian koperku – koper włoski. Takie właściwości lecznicze to zasługa zawartych w koperku soli mineralnych oraz flawanoidów i minerałów. Mają one działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Podawanie herbatki z koperku jest, znanym już naszym babciom, rozwiązaniem niemowlęcych schorzeń. Napar z koperku działa przy tym uspokajająco i pomaga osobom cierpiącym na bezsenność. Wyciąg z owoców koperku jest znanym środkiem używanym także w kosmetyce. Koperek znajdziemy w wielu ziołowych pastach do zębów. Przygotowuje się z niego także płukanki i mydła. Ekstrakt z koperku dodawany też bywa do perfum. Picie naparu z koperku ma bardzo dobry wpływ na poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów.

Koperek w kuchni
Świeżo zebrany koperek najczęściej ląduje na polskich stołach jako dodatek do ziemniaków i mizerii. Lubimy również przyrządzać dania z kapusty i koperku, np. bigos z młodej kapusty z koperkiem.

Świetnie też sprawdza się w sosach do mięs i jako składnik marynat. Koperek najlepiej pasuje do tych przygotowanych na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego, jak choćby słynny grecki sos tzatziki. Bardzo dobrze komponuje się także z zupami ze świeżych warzyw. Koperek fenomenalnie pasuje także do dań z ryb, popularny jest zwłaszcza łosoś z koperkiem. Warto także sięgać po to zioło, przygotowując tatar. Koperek to również niezbędny składnik do przygotowania letnich przetworów. Nie obyłyby się bez koperku zwłaszcza kiszone ogórki i marynowana papryka.

Przepisy

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6