Sałatka z pęczakiem i fetą. Podaj na kolację
Sałatka z pęczakiem i fetą to idealny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak na na zimno. Przepis poleca autorka bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku
- 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 mała czerwona cebula
- 50 g sera feta
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garstka świeżych liści mięty
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę i ryż. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Fetę i obraną cebulę również kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do kaszy, dodajemy koperek i posiekane listki mięty. Wlewamy sos i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze