Sałatka z pęczakiem i fetą. Podaj na kolację
Sałatka z pęczakiem i fetą to idealny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak na na zimno. Przepis poleca autorka bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Agata Witowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku
- 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 mała czerwona cebula
- 50 g sera feta
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garstka świeżych liści mięty
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Przepis
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę i ryż. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Fetę i obraną cebulę również kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do kaszy, dodajemy koperek i posiekane listki mięty. Wlewamy sos i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl