Sałatka z pęczakiem i fetą. Podaj na kolację
Przepis
Sałatka z pęczakiem i fetą to idealny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak na na zimno. Przepis poleca autorka bloga "Kulinarne przygody Gatity".
3.7
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Źródło: kulinarne przygody gatity
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku
- 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 mała czerwona cebula
- 50 g sera feta
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garstka świeżych liści mięty
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Przepis
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę i ryż. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Fetę i obraną cebulę również kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do kaszy, dodajemy koperek i posiekane listki mięty. Wlewamy sos i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Zobacz też: dorsz pieczony z rozmarynem
Sałatka z pęczakiem i fetą. Podaj na kolację
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
22
17
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.