Placuszki z kaszy z wędzoną makrelą. Pyszne i proste
"W moim domu wytrawne placuszki z kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne. Tym razem chciałabym zaprezentować wersję z wędzoną makrelą. Takie placuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo!" - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza manna orkiszowa)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 100 g wędzonej makreli (użyłam makreli wędzonej na gorąco z przyprawami)
- sól ziołowa
- pieprz
Ponadto:
- olej do smażenia
Kaszę manną wymieszać z jajkiem oraz mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. Na końcu do masy wmieszać kawałki makreli i całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.1 łyżka stołowa na 1 placuszek. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo. Na zimno również świetnie smakują.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze