Trwa ładowanie...
d4ie9k0
d4ie9k0

Placuszki z kaszy z wędzoną makrelą. Pyszne i proste

Przepis

"W moim domu wytrawne placuszki z kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne. Tym razem chciałabym zaprezentować wersję z wędzoną makrelą. Takie placuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo!" - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje".

2.4
(14 głosów)
Oceń:
d4ie9k0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Di bloguje
Zdjęcie
Składniki
  • 1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza manna orkiszowa)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 100 g wędzonej makreli (użyłam makreli wędzonej na gorąco z przyprawami)
  • sól ziołowa
  • pieprz

Ponadto:

  • olej do smażenia
Przepis

Kaszę manną wymieszać z jajkiem oraz mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. Na końcu do masy wmieszać kawałki makreli i całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.1 łyżka stołowa na 1 placuszek. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo. Na zimno również świetnie smakują.

Placuszki z kaszy z wędzoną makrelą. Pyszne i proste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4ie9k0

Podziel się opinią

17
33
Share
d4ie9k0
d4ie9k0

d4ie9k0
d4ie9k0
d4ie9k0